Gabon

Afrika Kıtası’nın orta kesiminde yer alan Gabon, yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Halkın büyük bir çoğunluğu üç büyük –Libreville, Port Gentil, Franceville– şehrinde yaşamaktadır. Aynı zamanda ülkenin başkenti ve en büyük şehri Libreville’dir. Ülkenin komşuları ise; kuzeyde Kamerun, kuzeybatıda Ekvator Ginesi, güney ve doğuda Kongo Cumhuriyeti’dir. Kongo Cumhuriyeti’nden Gabon’a doğru akan ve ülkenin en büyük nehri olan Ogowe, batısında Gine Körfezi’nde Atlas Okyanusu’nun birleştiği yerde bir delta oluşturmaktadır.

Gabon’un ilk yerleşimcilerinin Pigmeler olduğu bilinmektedir ve burayı bir Avrupalı keşfedene kadar da devam etmişlerdir. Portekizli denizci Lopo Gonçalves tarafından ilk kez keşfedilen Gabon, daha sonralarda Hollanda, İngiltere ve Fransa’dan gelen tüccarlarında uğradıkları yer konumuna gelmiştir. Bu Avrupalı tüccarların birçok alanda ticaret yapmaları Gabon’un bir hayli gelişmesini sağlamıştır. Ayrıca Gabon’un Fransa’nın sömürgesi altında olduğu dönemlerde, ilk daimi Avrupalı bir güç yerleşiminin olduğunun kanıtıdır. Bu dönemlerde Fransa, ülkenin ticaret ve ekonomi düzeyini yükseltmeye çalışmıştır.

Ülkenin çoğunluğunda Fransızlar ve birçok Avrupalı yaşarken aynı zamanda 40 farklı etnik grupta burada yaşamaktadır. Bu etnik gruplar Bantu kökenli olup, içerisinde en kalabalık olanı Mpongwe-Fang’dır. Sırasıyla bu etnik gruplar; Mbete, Bapunu, Tsabatis, Batazis, Bateke ve Pigmeler diye devam etmektedir. Ülkenin Fransa tarafından sömürge altında olması ve halkın çoğunluğunun Fransızlardan oluşması nedeniyle ülkenin resmi dili Fransızcadır.

Gabon’da tropikal iklim hâkimdir ve genellikle her mevsim sıcaklık görülmektedir. Sıcaklık ortalaması çok değişkenlik göstermemekle birlikte kurak ve nemli bir havaya sahiptir. Gabon’a yolunuz düşmeden önce,Gabon’a ne zaman gidilir diye merak ederseniz Haziran-Ağustos ayları arasında tercih etmeniz gerektiğini önerebiliriz.

Gabon; ırmakları, beyaz kumsalları, şelaleleri, ulusal parkları, vahşi yaşamı ile dikkat çekmektedir. Bu doğa güzelliklerinin yanı sıra kültürü ve tarihiyle de yoğun ilgi görmektedir. İçerisinde birçok farklı etnik grubu barındıran, birçok güzelliğe sahip olan Gabon’u ziyaret etmek, sizler için resmen genel kültür olacaktır. Kesinlikle gidilmesi gerektiği düşünülen yerler arasına ismini yazdırmıştır.