Pitti Sarayı (Palazzo Pitti)

Floransa’nın en çok ziyaret edilen turistik noktalarından olan Pitti Sarayı, şehrin mutlaka görülmesi gereken ve Floransa gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken yerlerinden biridir. 

Yapıldığı 15. yüzyılda Floransa’daki en büyük malikanelerden biri olan Palazzo Pitti, Rönesans mimarisinin en önemli icracılarından olan Brunelleschi tarafından Pitti ailesi için tasarlanmıştır. Bina daha sonra 16. yüzyılda Pittilerin en önemli rakiplerinden olan Medicilere satılmıştır.

Ağırlıklı olarak Rönesans mimarisinin özelliklerine sahip olan bina içinde Barok mimari özelliklerine de rastlanmaktadır. Bu etkileyici mimari yapı günümüzde içinde bulunan birçok müze ve galeri ile şehre gelenlerin odak noktası haline gelmiş durumda.

Sarayın açık kahve renge sahip ön cephesi gün batımında muhteşem bir görüntüye büründüğünden özellikle günün batmaya yakın zamanlarında orada bulunmalısınız. Pitti Sarayı’na gelmişken buraya çok kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Ponte Vecchio, Uffizi Sanat Galerisi, Signoria Meydanı gibi yerleri de mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Pitti Sarayı içinde pek çok müze ve galeri bulunuyor

Saray günümüzde tam bir sanat mabedi görevi görüyor. Saray içinde ilk ziyaret edilen yerlerden olan Palatina Galerisi özellikle Rönesans esintilerinin hissedildiği pek çok önemli sanatçının çok özel eserlerini ziyaretçilerin incelemesine olanak tanıyor. Modern Sanat Galerisi içinde ise Floransa civarından pek çok sanat eseri bulunmaktadır.

palatina galerisi

Gümüş Müzesi içinde çok değerli eşyaların sergilendiği zaten müzenin isminden de anlaşılıyor. Burası “Medici Hazinesi” olarak da adlandırılmaktadır. Boboli Bahçeleri içindeki Porselen Müzesi içinde çok değerli porselen ürünler sergilenirken Meridiana Binası içinde bulunan Kostüm Galerisi ise 16. yüzyıldan günümüze kadar İtalyan modasını incelemeye fırsat sunan pek çok önemli kıyafete ev sahipliği yapmaktadır.

Boboli Bahçeleri

boboli bahçeleri

16. yüzyılda Rönesans bahçe düzenleme teknikleriyle ortaya çıkan Boboli Bahçeleri, Pitti Sarayı’nın kuzey tarafında bulunuyor. Bahçe dönemin en önemli ailelerinden ile Mediciler ve Lorraineler bahçenin geliştirilmesine büyük katkılarda bulunmuştur. 110 dönümlük bir alanda kurulan bahçe içinde bulunan heykeller ve çeşmeler ise burayı sanat severler için de oldukça cazip hale getirmektedir.

Pitti Sarayı Ziyaret Bilgileri

  • Adres: Piazza de’ Pitti, 1, 50125 Firenze FI, İtalya
  • Ulaşım: Sarayın bulunduğu noktaya ulaşmak için D, 11, 36, 37, 68 numaralı otobüs hatlarından birini değerlendirebilirsiniz.
  • Ziyaret Saatleri: Saray salı-pazar günleri 08:15-18:50 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Pazartesi günleri ise ziyarete kapalıdır.
  • Giriş Ücreti: 1 Mart-31 Ekim arasında tam bilet 16€ ve indirimli bilet 8€; 1 Kasım-28 Şubat tarihleri arasında ise tam bilet 10€ ve indirimli bilet 5€ olarak ücretlendirilmektedir. Saray içindeki müzeleri ve galerileri ziyaret etmek için kombine bilet seçeneğini tercih edebilirsiniz. Saray şehirdeki pek çok ziyaret noktası gibi her ayın ilk pazar günü ücretsiz ziyaret edilebilmektedir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin