Yozgat

İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde konumlanan Yozgat’ın toprakları, 2 bin 54 kilometrekare alan üzerine yayılmış. Rakımı 1317 olan şehirde yapılan son nüfus sayımına göre 432 bin 560 kişi ikamet ediyor. Nüfusun 265 bin 792’si şehirde, 166 bin 768’i de kırsal bölgelerde yaşıyor.

5 bin yıllık geçmişe sahip Yozgat’ta hüküm süren bilinen ilk topluluk Hititler. Milattan Önce 7 – 3. yüzyıl arasında Yozgat toprakları sırasıyla Frigler, Kimemerler, Lidya Krallığı, Persler, Makedonyalılar ve Kapadokya Krallığı’nın hakimiyetine girmiş. Milattan Önce 2. yüzyılda da Kelt kabilelerinden Galatlar bölgeye yerleşmiş. Milattan Önce 85 yılında Roma’nın himayesine girmiş. Milattan Sonra 395’te Roma ikiye ayrılınca bölge, Doğu Roma sınırlarına dahil edilmiş. Sasaniler bölgeye çok sayıda akın düzenlese de başarısız olmuş. 1408’de Çelebi Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına dahil edilen Yozgat ve çevresinde Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde Celali İsyanları çıkmış. Osmanlının son döneminde ise Bozok Sancağı olarak geçiyor.

Yarı kurak karasal iklimi görüldüğü Yozgat, yıl içerisinde ortalama 538 mm yağış alıyor. Yılın en sıcak zamanları olan temmuz ve ağustos aylarında hava ortalama 19 C derece hissediliyor. Ocak ayında ise sıcaklık -2 C derecelere kadar düşüyor.

Tarihin yıkılmadan ayakta kalmayı başardığı Yozgat’ta gezilecek onlarca yer var. 1900’lü yıllarda Tevifikizade Ahmet tarafından inşa ettirilen Saat Kulesi bunlardan biri. Yapılan ışıklandırmayla geceleri kutup yıldızı gibi parlayan kule, kent merkezinde yer alıyor. Şehirdeki diğer bir tarihi yapı ise Çapanoğlu Cami. 1779 senesinde Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından yaptırılmış. Yozgat’ın tarihi geçmişi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız Yozgat Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. 1871’de inşa edilen müze ancak 1985’te kapılarını ziyaretçilerine açabilmiş. Yozgat’ta görülmesi gereken diğer yerler ise şu şekilde; Basilica Therma, Kerkenes Harabeleri, Karslıoğlu Konağı, Behremşah Kalesi ve Yozgat Çamlığı Milli Parkı.

Yozgat geceleri yaşamayan şehirler arasında bulunuyor. Güneş battıktan sonra kepenklerin indiği şehirde yapabileceğiniz tek aktivite arkadaşlarınızla bir kafede oturup sohbet etmek. Şehir merkezinde kümelenmiş bu kafelerde belki bir şeyler de içebilirsiniz. Gece hayatına nazaran çok daha eğlenceli bir festival programına sahip Yozgat’ta yıl boyunca 5 festival düzenleniyor. Bunlar; nisan ayında düzenlenen Çiğdem Şenlikleri, arkeolojik kazılar sonucu elde edilen kalıntıların sergilendiği Basilica Therma Günleri, yöresel eğlencelere ev sahipliği yapan Çaldırardıç Yayla Şenlikleri, yurt dışında yaşayan Yozgatlılarla yerel halkı kaynaştırmayı hedefleyen Gurbetçiler Şenliği ve şehrin en kapsamlı etkinliği olan Uluslararası Sürmeli Şenliği.

Yozgat’a gidecek olan vatandaşlar, en kolay kara yoluyla şehre ulaşabilirler. 2017’de şehirde havalimanı yapımına başlansa da 2021’de bitmesi planlandığı için uçakla seyahat pek mümkün gözükmüyor. Bunun yerine ülkemizin neredeyse her bölgesinden otobüsle Yozgat’a ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda da en çok otobüsler ve dolmuşlar kullanılıyor. Taksiler de kısa mesafede seyahat edecek vatandaşlar için iyi bir alternatif oluşturuyor.