Uşak

Ege Bölgesi’nde, Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan Uşak, 5 bin 341 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 2016’da yapılan nüfus sayımına göre şehirde 350 bine yakın insan yaşıyor. Nüfusun yüzde 70’i şehirde, yüzde 30’u ise kırsal bölgelerde ikamet ediyor. Eski adı Uşşak olan şehir, Aşıklar Şehri anlamını taşıyor.

İlk yerleşimin milattan önce 4 binli yıllarda olduğu düşünülüyor. Milattan Önce 2000’de Hititler egemenliğinde bulunan bu bölge, sırasıyla Kimmerlerin, Friglerin ve Lidyalıların hakimiyetine girmiş. Lidyalıların Perslere yenilmesi sonucu Perslerin hüküm sürdüğü topraklar, Büyük İskender’in gelişiyle Makedonya Krallığı’na katılmış. Milattan önce 189’da Romalılara geçen Uşak, Roma’nın 395’te ikiye bölünmesiyle Bizans’a bırakılmış. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu Türkleşmeye başlamış. 1076’da Kurtarılmış Süleyman Şah tarafından Bizans’tan alınan Uşak, 1098’de yeniden Bizanslılara geçmiş. Selçuklular ve Bizanslılar arasında gidip gelen topraklar üzerindeki son hakimiyet 1429’da Osmanlı Devleti tarafından kurulmuş.

Ilıman karasal iklim kuşağında yer alan Uşak’a yıl boyunca ortalama 567 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklığı 22 – 23 C derece dolaylarında seyrederken, ocak ayında ise ortalama 3 C derecelere kadar düşüyor.

Farklı kültürlerin izlerini barındıran Uşak’ta gezilecek onlarca yer bulunuyor. Ulubey Kanyonu ise gezilecek yerlerin başında geliyor. Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük 2. kanonu olma özelliği taşıyan Ulubey Kanyonu, Ulubey Çayı ile Banaz Çayı boyunca devam ediyor. 45 kilometre uzunluğunda ve 170 metre derinliğindeki kanyon, 2015’te turizme kazandırılmış. Zengin bir tarihe sahip olan Uşak’ta yaşamış medeniyetler hakkında daha fazla bilgi öğrenmek istiyorsanız, Uşak Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Eski Tunç Çağı’ndan Osmanlı Dönemi’ne kadar geniş bir tarihsel aralıktaki eserler sergileniyor. 1890 senesinde inşa edilen Atatürk ve Etnografya Müzesi, savaş yıllarında karargâh olarak kullanılmış, hatta bazı geceler Mustafa Kemal burada konaklamış. Üstelik Atatürk, Yunan Başkomutan Trikopis’i burada ağırlamış.

Uşak gece hayatı bakımından ziyaretçilerini üzse de genç nüfusun takıldığı belli başlı mekanlar bulunuyor. Kent merkezinde toplanan bu mekanlar, Barlar Sokağı’nda hizmet veriyor. Festival açısından da zayıf bir karneye sahip Uşak’ta yıl boyunca 5 festival düzenleniyor. Bu festivaller; Eşme Kilim ve Kültür Sanat Festivali, Ulubey Kanyon Kültür ve Turizm Festivali, Yayla Şenlikleri ve Kiraz Kültür Festivalleri, Uşak Cirit Müsabakaları ve Gençlik Festivali.

Uşak’a seyahati yapmak isteyenler kara veya hava yolunu tercih edebilirler. Türkiye’nin neredeyse her yerinden otobüslerin kalktığı Uşak’a uçakla gelmek isteyenlerse direkt ya da aktarmalı uçuşları tercih edebilirler. Kent merkezine 4 kilometre mesafede konumlanan Uşak Havalimanı’na geldikten sonra otobüs ve havalimanı servisleriyle şehir merkezine ulaşabilirler. Şehir içi ulaşımda kullanılan otobüs ağı son derece gelişmiş olan Uşak’ta alternatif olarak minibüs ve midibüsler de kullanılıyor. Taksiler de özellikle turistler için iyi bir seçenek yaratıyor.