Tokat

Moğolların Sobaru, Selçukluların Dar Ün-Nusret, İranlıların Kah-Cun, Bizanslıların ise Komana adını verdikleri Tokat, Karadeniz bölgesinde konumlanıyor. Şehrin kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneyinde Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında ise Amasya bulunuyor. 10 bin 71 kilometre kare alan üzerine yayılmış topraklarda 2015 yılı itibariyle 600 bine yakın insan ikamet ediyor. Nüfusun yüzde 64’ü şehirde, yüzde 36’sı ise kırsalda yaşıyor.

Togayıtlar tarafından kurulduğu düşünülen Tokat sırasıyla Hihtitler, Asurlular, Hurriler, Kimmerler, Persler, Makedonyalılar, Kapadokya Krallığı ve Pantosu Krallığı tarafından ele geçirilmiş. Milattan önce 65 yılında Romalıların, devamında da Bizansların hüküm sürdüğü topraklar, Malazgirt Savaşı’ndan sonra 1071’de Danişmendlilerin, 1150 yılında da Anadolu Selçuklularının eline geçmiş. O tarihten bu yana da bölgede Türkler, hüküm sürmeye devam etmiş.

Karadeniz iklimi ile step iklimi arasında bir iklim özelliğine sahip Tokat’a yılda ortalama 431 mm yağmur yağıyor. En sıcak aylar olan temmuz ve ağustosta ortalama sıcaklık 21 – 22 C derecelere kadar yükselirken, Ocak ayında ise hissedilen sıcaklık 2 C derece civarlarına iniyor.

Doğanın ve tarihin harmanlanmasıyla ortaya muhteşem eserler çıkmış. Tokat’ın en çok turist çeken noktası, dünyanın 8. harikası olarak da nitelendirilen Ballıca Mağarası. 3.5 milyon yılda meydana gelen mağara, büyük salonlardan ve salonları birbirine bağlayan geçitlerden oluşuyor. İçerisinde 10 metreden uzun sütunlar, travertenler ve büyük kolonlar yer alıyor. Tarihin izlerini görebileceğiniz Sulusaray Antik Kenti (Sebastopolis) ise seyahatin ikinci ayağını oluşturuyor. Roma Dönemi’nden kalma antik kentin tam ortasında, şehrin ileri gelenleri ve halk tarafından Sebastopolis’in tarihine ilişkin bir kitabe bulunuyor. Tokat’ta gidilmesi gereken en önemli üçüncü nokta ise Sulusolak Çarşısı. Tokat’ın en eski yerleşim merkezi olan bu bölgede birçok tarihi camiye, hamama ve müzeye rastlayabilirsiniz.

Tokat geceleri düşünüldüğü kadar hareketli geçmese de arkadaşlarınızla oturup sohbet ederken bir şeyler içebileceğiniz mekanlar bulunuyor. Kent merkezinde canlı müzik yapan işletmelerden Binbir Gece Club&Bar, Kum&Bar, Felicita, Yeşil Park herhangi birini tercih edebilirsiniz. Bunların dışında ailecek gidilebilecek çay bahçeleriyle sevdiğinizi kolunuza takıp götürebileceğiniz sinemalar da şehirde hizmet veriyor. Festivali programı oldukça yoğun olan Tokat’ta genellikle yerel etkinlik ve eğlencelere yer veriliyor. Yıl boyunca 24 festivalin düzenlendiği şehirde gittiğinizden pişman olmayacağınız festivaller şu şekilde; Zile Kiraz Festivali, Hocabeden Şenlikleri, Kuyucaklı Kültür ve El Sanatları Festivali ile Kültürel Etkinlikler ve Çilek Festivali.

Türkiye’nin neredeyse her ilinden Tokat’a otobüsle yolculuk edebilirsiniz. Uçakla gelecekler içinse İstanbul, Ankara ve İzmir’den Tokat Havalimanı’na direkt uçuşlar düzenlenirken, diğer şehirlerden de aktarmalı seferler bulabilirsiniz. Havalimanından kent merkezine gitmek için havalimanı servislerini kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda yaygın olarak belediye otobüsleri tercih ediliyor. Taksiler de özellikle yol bilmeyen turistler için alternatif sağlıyor.