Tekirdağ

Türkiye’nin en kalabalık 20. şehri olan Tekirdağ’ın güneyinde Çanakkale ve Marmara Denizi, kuzeyinde Kırklareli, kuzeydoğusunda Karedeniz, doğusunda İstanbul, batısında da Edirne yer alıyor. Trakya bölgesi sınırlarında yer alan kent, 6 bin 339 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 2018’de yapılan nüfus sayımına göre Tekirdağ’da 1 milyonu aşkın insan yaşıyor.

Tekirdağ’da Alt Paleolitik Çağ’a ait aletler bulunmuş. Bu da demek oluyor ki 1 milyon yıl ile 250 bin yıl öncesi arasında insanlar bu topraklar üzerinde bir yerleşim kurmuş. Daha yakın tarihlere gelecek olursak Menekşe Çatağı Höyüğü’nde milattan önce 4300’lere ait, Naip Tümülüsü’nde de Milattan Önce 325’te Kersepleptes’in oğlu Teres’in mezarına rastlanmış. Roma döneminde Konstantinopolis’in tahıl ihtiyacını karşılayan şehir, I. Justinianus’un emriyle 6. yüzyılda yenilenir. 1357 yılında I. Murad tarafından fethedilen Tekirdağ, Bizanslılar tarafından geri alınsa da I. Murad 10 yıl sonra şehri yeniden fetheder.

Akdeniz ikliminin etkileri görülse de Tekirdağ’da kara iklimi yaşanıyor. Kent yılık ortalama 600 mm yağış alıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama sıcaklık 22 C derece hissedilirken, Ocak’ta ise 4 C derece civarlarına düşüyor.

Uzun bir geçmişe sahip Tekirdağ’ın tarihine daha yakından bakmak istiyorsanız Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Milattan önce 4500 yılından itibaren yapılan kazı çalışmaları sonucu ele geçirilen kalıntılar sergileniyor. Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait yazıt ve sütunların yanı sıra Osmanlı Dönemi’ne ait kitabeler yer alıyor. 1720 – 1735 yılları arasında Macar Prensi II. Frenc Rakoczi’nin konakladığı ev, Macaristan hükümeti tarafından satın alınarak müzeleştirilmiş. Ölümüne kadar bu evde yaşayan Rakoczi’nin kişisel eşyalarından yağlı boya çalışmalarına kadar pek çok eser sergileniyor. Şehirde mutlaka ziyaret etmeniz gereken diğer bir yer ise Namık Kemal’in doğduğu ve sonradan müzeleştirilen Namık Kemal Evi.

Trakya bölgesi, sıcakkanlı ve her koşulda eğlenmesini bilen insanıyla tanınıyor. Hal böyle olunca bölgede eğlenebileceğiniz çok sayıda mekan hizmet veriyor. Bu mekanlar arasında Cities Bar, Umurbey Winehouse, Garaj Pub gibi her zevke uygun işletmeye rastlayabilirsiniz. Yöresel festivallerin ağırlıkta olduğu Tekirdağ’da yıl boyunca 4 festival düzenleniyor. Genellikle yiyecek üzerine olan bu festivallerden; Tekirdağ Kiraz Festivali haziran ayında, Ayçiçeği Festivali ağustos ayının ikinci haftasında, Bağbozumu ve Ekoloji Festivali eylül ayının üçüncü haftasında, Boğbozumu ve Üzüm Festivali ise eylül ayında düzenleniyor.

Tekirdağ’a gitmek isteyen ziyaretçiler hava veya kara yolunu tercih edebilirler. Uçakla gelecek olanlar Tekirdağ – Çorlu Havalimanı’na gelmeleri, buradan da havalimanı servisi ya da otobüsle Tekirdağ merkeze gitmeleri gerekiyor. Öte yandan Türkiye’nin neredeyse her noktasında Tekirdağ’a sefer düzenleniyor. Şehir içi ulaşımda da genellikle özel halk otobüsleri kullanılıyor. Rahatına düşkün ziyaretçiler taksileri de tercih edebiliyor.