Şırnak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan Şırnak, Siirt, Bitlis, Hakkari, Batman, Van ve Mardin’le komşu. Aynı zamanda Irak ve Suriye ile sınır hattı bulunuyor. 7 bin 172 kilometrekare alan üzerine kurulu şehirde, 2018 senesinde yapılan nüfus sayımına göre 524 bin insan yaşıyor. Bu insanların 387 bini şehirde, 137 bini ise kırsal bölgelerde ikamet ediyor.

Tarihi ‘Nuh Tufanı’ öncesine dayanan şehir, ilk olarak ‘Şehr-i Nuh’ adıyla kurulmuş. Takip eden yıllarda ise ‘Şerneh’ ve ‘ Kürdara Şırnak’ isimlerini almış. Qurtie (Guti) İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan Bajarkard, günümüzde Silopi topraklarında yer alıyor. Cudi Dağı’nın adının da Qurtie’lerden gediğine inanılıyor. Nuh Tufanı’ndan sonra Nuh ve oğullarının bölgeye gelerek Cizre’yi inşa ettiği rivayet ediliyor. Bir zamanlar terörün yoğun olarak yaşandığı bölgede, 2015 – 16 Şırnak çatışmaları meydana gelmiş.

Karasal iklime sahip Şırnak, yılda ortalama 830 mm yağış alıyor. Sıcakların bastırdığı yaz mevsiminde, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık 26 – 27 C derece dolaylarında oluyor. Ocak ayında ise hissedilen sıcaklık ortalama 1 C derecelere kadar düşüyor.

Tarihi oldukça zengin olan Şırnak, Nuh Tufanı ile bilindiği için gidilmesi gereken ilk yerde Nuh Peygamber Türbesi. Hz. Nuh, vefatından sonra buraya gömülmüş. 14. yüzyılda inşa edilen Kırmızı Medrese ise tarihe inat ayakta duran diğer bir yapı. Medrese avlusunda bir de Mela Ahmedi Ciziri Türbesi yer alıyor. Meryem Ana Kilisesi ise Şırnak’ta, günümüze kadar ulaşmayı başarmış en eski tarihi yapı olarak biliniyor. Milattan sonra 57 yılında yapıldığı düşünülen kilise harabe halinde olduğu için ibadete kapalı. Şırnak’ta gezebileceğiniz diğer yerler ise şu şekilde; Beyaz Köprü, İsmail Ebul-İz El Cezeri Müzesi, Kasrık Boğazı, Finik Ören Yeri ve Kalesi, Yılmaz Güney Parkı ve Cizre Ulu Camii.

Geceleri hayatın durma noktasına geldiği Şırnak’ta, gece yarısından sonra açık mekan bulmak neredeyse imkansız. Kent merkezinde tek tük gazinolar açık olsa da içki içip dans edebileceğiniz veya canlı müzik eşliğinde arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz mekan bulunmuyor. Festival anlamında da oldukça kısır olan şehirde yıl boyunca 4 festival düzenleniyor. Bunlar da, mart ayında kutlanan Nevruz Bayramı, haziran ayında kutlanan Kültür – Bahar Bayramı, temmuzda kutlanan Kuzu Kırkma Bayramı ve 18 Mayıs’ta düzenlenen İl Olma Töreni. Kısacası, şehrin modern bir festival takvimi bulunmuyor.

Şırnak’a gitmek isteyenler hava ve kara yolunu tercih edebilirler. Türkiye’nin neredeyse her yerinden otobüsle Şırnak’ ulaşabilirsiniz. Uçak’la gelmek isteyenler içinse Ankara, İstanbul ve Adana’dan direkt uçuşlar düzenleniyor. Diğer şehirlerden de aktarmalı seferler bulabilirsiniz. Cizre’ye 10 kilometre mesafede konumlanan Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek isteyenler önce otobüsle Cizre’ye, oradan da Şırnak merkeze ulaşabilirler. Şehir içi ulaşımda ise genellikle otobüs ve dolmuşlar kullanılıyor. Taksiler de özellikle turistler için iyi bir alternatif oluşturuyor.