Samsun

Bir liman kenti olan Samsun, Orta Karadeniz’de yer alıyor. Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş ve büyük şehirlerinden biri. Yüzölçümü 1.055 km² olan Samsun’un 19 Mayıs, Atakum, Bafra, Canik, Çarşamba, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü başta olmak üzere 17 ilçesi bulunuyor. Yeşilırmak ve Türkiye’nin en uzun akarsuyu Kızılırmak’ın denize döküldüğü bereketli tarım topraklarında Bafra ve Çarşamba ovaları yer alıyor. Çarşamba ilçesine türkülerden ve halk oyunlarından da oldukça aşinayız.

Osmanlı’dan önce Roma ve Bizans’ın hakimiyeti altında olan Samsun eşsiz doğa güzellikleriyle oldukça dikkat çekiyor. Osmanlı Devleti de dahil olmak üzere kenti elinde tutan tüm devletler için Karadeniz’le İç Anadolu’yu birbirine bağlayan önemli bir ticaret merkezi konumunda. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in Milli Mücadele’yi başlatmak için Samsun’a ayak basması da Cumhuriyet tarihindeki önemi bakımından kente simge bir kimlik kazandırıyor.

Samsun, Yunanistan’la nüfus mübadelesi, Balkan Savaşları sonrası Arnavut göçmenler ve Osmanlı-Rus Savaşı nedeniyle Kuzey Kafkasya’dan kente göçen Çerkezler dolayısıyla sosyal yapısı rengarenk bir şehir. Günümüzde tamamıyla Türk-İslam kültürü hakim olsa da bu güzel çeşitlilik kentin dokusuna işlemiş durumda.

Jeolojik yapısı itibariyle Samsun, üç bölümden oluşuyor: Kabaca güneyinde dağlar, kıyı ile dağların arasında kalan yaylalar ve yaylalarda deniz arasındaki ovalar olarak sayabiliriz. En yüksek dağı Akdağ’dır fakat orman ürünlerinin çeşitliliği sayesinde ülke çapında üne sahip olan Vezirköprü ilçesinde yer alan Kunduz Dağları’dır. Dağlara yaklaştıkça iklim sertleşir fakat genel anlamda bol yağışlı ılıman iklime sahip. Bunun yanında Kızılırmak, Yeşilırmak, Terme Çayı, Ladik Gölü, Uzungöl gibi ırmakları, dereleri, gölleri ve yemyeşil ormanlarıyla adeta cennetten bir köşe.

Kültürel aktivite bakımından da zengin bir yelpazesi var. Karadeniz Bölgesi’nin tek opera ve bale sahnesi Samsun Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatroları Samsun Sahnesi kentin sakinlerine hizmet ediyor. İkiztepe Ören Yeri, Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları ve Amisos Tümülüsleri Samsun’un tarihine tanıklık etmek isteyenler için harika bir seçim. Samsun Atatürk Anıtı da 8 buçuk metreye ulaşan devasa ve ilham verici kütlesiyle şehrin önemli simgeleri arasında.

Samsun’un yöresel mutfağı denince akla lahana, mısır, yer pancarı, nünük ve madımak geliyor. Kümes hayvanlarıyla yapılan yemekler ve hamsi başta olmak üzere deniz mahsulleriyle de bu mutfağın başlıca lezzetleri arasında yer alıyor. Hamsili pilav, mısır çorbası, kaz yufkası, karalahana dolması ve turşu kavurması ilk söyleyebileceklerimiz.

Samsun’a karayolu ve havayolu ile ulaşmak mümkün. Bolu-Merzifon-Samsun yolu üzerinden İstanbul ile Samsun arası yaklaşık 740 km olmakla birlikte 11 saat sürüyor. Ankara’dan da 6 saatte ulaşılabiliyor. Samsun Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden diğer ilçelere kentin toplu taşıma araçları kullanılarak ulaşılabilir. Samsun’a havayolu ulaşımı Çarşamba Havalimanı’ndan sağlanıyor. Havalimanı merkeze yalnızca yarım saat uzaklıkta. HAVAŞ ya da taksi kullanabilirsiniz.