Kırklareli

Milattan Önce 6. yüzyıldan beri varlığını sürdüren, kültürel zenginlikleri ile her görende hayranlık duygusu uyandıran ve tabi ki doğal güzellikleri ile de ilk görüşte insanı kendine aşık eden Kırklareli, son zamanların en popüler “bütçe dostu” tatil rotası. İlk bilinen adlarından biri Kırk Kilise olan ve 1924 senesinde adı “Kırklareli” olarak değiştirilen şehirde 173 köy ve 8 ilçe bulunuyor. 400 bine yaklaşan nüfusu ile doğru orantılı bir şekilde büyüyen ve de gelişen Kırklareli, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda İstanbul, güneyinde Tekirdağ, batısında Edirne ve kuzeyinde ise Bulgaristan ile sınırlarını paylaşıyor.

Binlerce yıl boyunca sayısız medeniyete kucak açan ve her medeniyetten izler taşıyan Kırklareli’nde geçmişten bugüne Romalılar, Makedonlar, Persler ve Traklar gibi pek çok uygarlık hüküm sürmüş. Her biri ayrı bir dokuya sahip olan ve tüm ihtişamı ile bilhassa tarih meraklılarını cezbeden yapıları ve gösterişli mimarileri bir yana bakir doğası ve el değmemiş doğal güzellikleriyle de her renkten ve zevkten tatilcinin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Trakya kültürünü doyasıya yaşayacağınız, birbirinden eğlenceli etkinlik ve şenliklere katılabileceğiniz ve mis gibi havada gezip görebileceğiniz bir seyahat düşünüyorsanız şehri mutlaka mayıs ya da haziran ayında ziyaret edin. Vize ve Babaeski başta olmak üzere Kofçaz, Pehlivanköy, Demirköy, Pınarhisar, Lüleburgaz gibi ilçelerini de sırasıyla gezebilirsiniz. Şehir merkezinde hemen gözünüze ilişecek olan Kadı Camii, açık ara şehrin simgesi haline gelmiş durumda. Çok köşeli kütüklü olan minaresinin yanı sıra güney, batı ve doğu cephelerindeki pencereleriyle bile etkilemeyi başaran ve Emin Ali Çelebi tarafından yaptırılmış olan Kadı Camii’nin inşa tarihi ise 1577 yılına kadar uzanıyor.

Şeytan Dere olarak da bilinen ve ünü il sınırlarını aşıp tüm Türkiye’ye yayılan Babaeski Deresi’ni görmeden Kırklareli seyahatinizi sonlandırmamalısınız.  4. Murat döneminde, yani 1633’te inşa edilen Babaeski Köprüsü ise o dönemler için “İstanbul’dan Rumeli’ye uzanan yolun en önemli geçiş noktası” idi. Hem tarihsel önemi hem de 400 yıldan uzun bir süredir halen daha ayakta durması, burayı özel kılan başlıca faktörler.

İstanbul’dan 213 km uzaklıkta olduğu için kimi İstanbullunun hafta sonu tatil kaçamağı rotasında olan Kırklareli’nde doğa ile iç içe bungalov evlerde konaklayabileceğiniz çok sayıda otelin de olduğunu hatırlatalım. Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alan ve Trakya’nın en güzel illeri arasında gösterilen Kırklareli, Türkiye’nin dört bir yanından kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz coğrafi konuma sahip. Tekirdağ Çorlu Havalimanı’na 110 km mesafede yer alan Kırklareli’ne dilerseniz otobüsle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Tekirdağ Çorlu Havalimanı’na ise Ankara, İstanbul ya da Antalya’dan direkt uçuş seferleri mevcut durumda. Havalimanına vardıktan sonra dilerseniz araç kiralayarak daha konforlu bir şekilde Kırklareli seyahatini gerçekleştirebilirsiniz.