Kilis

Suriye sınırına sadece 10 km mesafede olan Kilis şehri, Gaziantep’ten ise 55 km uzaklıkta yer alıyor. Milattan Önce 1700’lü yıllardan beri varlığını sürdüren Kilis, o dönemlerde Hitit devleti için de inanılmaz önemli bir bölgeydi. 639 senesinde Bizans için de önemli hale gelen Kilis bölgesindeki Ravanda Kalesi ve sonrasında sayısız medeniyetin bıraktığı izler, şehri kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir destinasyon haline getirdi hiç kuşkusuz.

Kilis’in en bilindik yerleşim yerlerinden biri olan Polateli ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ravanda Kalesi, Belenözü Köyü yolundan kolaylıkla ulaşılabilir bir konumda bulunuyor. Yüksek bir dağın tepesine konuşlanmış olan bu devasa kale, 2008 senesinde turizme kazandırılarak büyük bir restorasyondan geçti. Yapılan yürüyüş yolları ve basamaklar sayesinde kaleye rahatlıkla çıkabilir ve Kilis’i panoramik izleme fırsatı bulabilirsiniz. Bilhassa tarih meraklılarını daha bir cezbeden Oylum Höyük Köyü ve meşhur mozaiği de Kilis’in en görülesi yerlerinden. Güney Doğu Anadolu’daki en büyük höyükler arasında gösterilen Oylum Höyüğü’nün genişliği 370 metre ve uzunluğu ise 460 metre. Hele ki havalar ısındığında tüm Kilis halkı kendini dinlence ve piknik alanlarına atıyor desek yanlış olmaz. Tam da Kilis’e yeni gelmiş yerli ve yabancı turistlere göre bir yer olan ve orada bulunmaktan büyük keyif alacağınız Söğütlüdere’de yöresel kahvaltınızın tadını çıkarabilir ve Zoppun Deresi’nde serinleyebilirsiniz.

Güney Doğu Bölgesi içerisinde yer alan ve Türkiye’nin en küçük illerinden olan Kilis, Türkiye – Suriye sınırı boyundaki konumuyla da oldukça stratejik bir öneme sahip. Doğusunda Oğuzeli (Gaziantep), kuzeydoğusunda Gaziantep merkez ilçesi, kuzeybatı ve batısında İslahiye (Gaziantep) ve güneyinde de Suriye ile sınırlarını paylaşan Kilis tam tamına 1521 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. 5 km ötesinde Suriye sınır olan şehrin her noktası da apayrı bir dokuya sahip.

Genelinde Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Kilis’te yazlar sıcak; kışlar ise ılıman geçiyor. Aslında tarihsel önemine ve ev sahipliği yaptığı eski yapılar da göz önüne alındığında dört mevsim ziyaret edilebilen Kilis’in en soğuk dönemi olan ocak ve şubat aylarına seyahat planı yapmak istemeyebilirsiniz.

Genellikle ulaşımda herkesin kara yolunu tercih ettiği Kilis, Adana’dan 246 km, Osmaniye’den 159 km, Şanlıurfa’dan 205 km, Kahramanmaraş’tan 140 km, Ankara’dan 732 km ve de komşu ili Gaziantep’ten de 55 km uzaklıkta bulunuyor. Herhangi bir havalimanı olmasa da Gaziantep Oğuzeli Havalimanı üzerinden de Kilis’e geçiş yapmanız mümkün. Kilis merkeze 40 km uzaklıktaki Gaziantep Oğuzeli Havalimanı’na vardıktan sonra dilerseniz araç kiralayın, dilerseniz de taksi veya toplu taşıma araçlarını kullanın, tercih size kalmış. Ayrıca Türkiye’nin birçok ilinden Kilis Şehirlerarası Otogarı varışlı otobüs kalkıyor. Otogarın Kilis şehir merkezinde olması da sizin için avantaj olabilir.