Türkiye’nin güney kesiminde yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türkiye’nin işgali altında olmakla birlikte Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından da tanınmıyor. Toplamda 310 bini geçkin nüfusa sahip Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, yaklaşık 3355 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Lüks resort otelleri, casino otelleri, tertemiz plajları ve turistik yerleri ile sadece Türkiye’den değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gezginlerin ilgisini çeken KKTC’nin başkenti ise 45 bin nüfusu bulunan Lefkoşa’dır. Bunun yanı sıra Girne, Gazimagusa, İskele, Karpaz, Maraş ve Güzelyurt gibi birden çok turistik şehri de olan ülke, Doğu Akdeniz’in en güzel yerleşim yerlerine ev sahipliği yapıyor.
1489 senesinin Şubat ayında Venedik Cumhuriyeti’nin hakimiyetinden bugüne dek varlığını sürdüren KKTC, geçmişten bugüne pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmış. Osmanlı döneminde II. Selim hükümdar iken Lala Mustafa Paşa ve ordusu Mağusa’yı fethederek Kıbrıs’ı hakimiyeti altına almış. 1923 senesinde tamamen Birleşik Krallık hakimiyetine geçen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1 Mayıs 2004 tarihinde ise tüm ada olarak Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında Avrupa Birliği’ne girdi.
Sardunya ve Sicilya’nın ardından Doğu Akdeniz’in en büyük 3. adası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, güneydoğusunda İsrail ve Lübnan, kuzeybatısında Yunanistan, güneyinde Mısır, doğusunda Suriye ve kuzeyinde de Türkiye ile sınırlarını paylaşıyor. Resmi dilin Türkçe olarak tanındığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde esasında farklı kelimelerin farklı anlamlar ifade ettiği Kıbrıs Türkçesi konuşuluyor. Yüzde yüzüne yakını Müslüman olan KKTC’de Katolik ve Ortodoks nüfusu da var.
Genelinde yarı kurak ve tipik Akdeniz ikliminin özellikleri görüldüğü KKTC’yi yılında dilediğiniz zamanı ziyaret edebilirsiniz. Eğer ki deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını doyasıya çıkarmak ve kalabalıktan uzak olmak istiyorsanız, seyahatinizi mayıs, haziran ya da eylül, ekim aylarına denk getirmenizi öneriyoruz. Ekonomisinin büyük bir kısmının turizm sektörü olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kullanılan resmi para birimi ise Türk Lirası. Kültürel değerlerine fazlasıyla sahip çıkan Kıbrıs halkının misafirperverliğine şahit olunca bu ülkeden hiç gitmek istemeyeceğinize emin olabilirsiniz. Yerel mutfağına özgü lezzetler arasında ise ilk sırada hellim kızartması, şeftali kebabı, molehiya ve pilavuna geliyor.
Yunanistan’dan 950 km, Lübnan’dan 170 km, Türkiye’den 70 km, Mısır’dan 370 km ve Suriye’den de 100 km uzaklıkta konumlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Türkiye’nin birçok şehrinden aktarmasız olarak ulaşmanız mümkün. Türkiye’den direkt uçuş seferleri ile Geçitkale Uluslararası Havalimanı ya da Ercan Havalimanı’na hiç aktarma yapmadan ulaşmanız mümkün. Bunun yanı sıra Alanya, Taşucu ve Mersin limanlarından hareket eden feribot seferleri de doğrudan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ulaştırıyor.