Kastamonu

Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Kastamonu, gerek kültürel zenginliği gerekse doğa mirası ile her yıl yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin ilgisini çeken bir il. Eski bir yerleşim yeri olarak bilinen Kastamonu, Hititler, Frigler, Persler, Lidyalılar, Pontuslular, Romalılar ve Bizanslılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Ayrıca Kastamonu geleneksel evleri ve yakın zaman Osmanlı mimarisinin örneklerinin yoğun bir şekilde görüldüğü nadir illerdendir. Yüz ölçümü 1834 kilometrekare olan ve aynı zamanda Evliyalar Şehri olarak da adlandırılan Kastamonu’nun 28.537 nüfusu bulunuyor.  2018’deki nüfus artış hızı geçen senekine göre iki kat arttığını da eklemekte fayda var.

Ilgaz ve Küre Dağları gibi dünyaca ünlü milli parklara ev sahipliği yapan Kastamonu Batı Karadeniz’in incilerindendir. Osmanlı döneminden kalma Mahmut Bey Camii ve İsmail Bey Külliyesi tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan Kastamonu Kalesi ve ilin sembolü haline gelen Kastamonu Tarihi Konakları da kentin en çok ilgi gören tarihi yapılardandır. Kastamonu ve çevresi asırlar boyu yerleşim bölgesi olmuş bir bölge olduğu için buralarda yapılmakta olan pek çok arkeolojik kazıda farklı farklı dönemlere ait kalıntılar gün ışığına çıkarıldı. Bu eserleri görmek için Kastamonu Arkeolojik Müzesi ve Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi’ni kesinlikle gezmenizi öneriyoruz. Mağara turizmi açısından da inanılmaz bir potansiyeli olan bölgede Kuyluç Mağarası, Sarpunalınca Mağarası ve Ilgarini Mağarası’na uğrayabilirsiniz. Plajı, koyları, yaylaları ve kanyonları ile de meşhur olan ilin turizm pazarından aldığı pay gün geçtikçe artıyor.

Kastamonu’nun genelinde ayrı iki iklim tipi görülüyor. Kuzey tarafında Karadeniz iklimi güneyde ise İç Anadolu ikliminin etkilerine rastlanıyor. İklimini biçimlendiren etmenlerin en mühimlerinden biri de yeryüzü şekilleridir. Kuzeyinde kıyıya doğru uzanan Küre Dağları ilin kıyı kesimleri ile iç kesimleri arasında bir engel oluşturuyor. Bu sebepten ötürü iç kesimlere doğru Karadeniz ikliminin etkisi azalıyor. Merkezde yıllık sıcaklık ortalaması 9,8’dir. Merkez ilçede en soğuk geçen aylar ocak ve şubat en sıcak geçen aylarsa temmuz ve ağustostur.

Kastamonu şehir merkezinde gece hayatı pek de hareketli değil, ancak birkaç alternatif var. Tarihi bir han olan Kurşunlu Han otel ve restoran olarak hizmet veriyor. Han’da belli dönemlerde fasıl geceleri düzenleniyor. Şehir merkezinde eğlenceler genellikle otellerde düzenlenir. Ayrıca Etap Altınel Ilgaz Dağbaşı Otel’deki Bar-dak Türkü Bar ve aynı konumda bulunan Kütük Bar’da canlı müzik yapılıyor. Çeşitli festivallere de ev sahipliği yapan Kastamonu’da Gastronomi, Küre Kilim Festivali, At Yarışları Gençlik ve Spor Festivali, Kanyon ve Doğa Sporları Festivali ve Kestane Balı Festivali gibi etkinlikler düzenleniyor.

Şehir içi ulaşım genellikle otobüsleri ve minibüsler ile sağlanıyor. Turistik yerlere ise otobüslerle ulaşım pek de mümkün değil. Şehirde birkaç günden fazla kalmayı planlayanlar araç kiralamayı da düşünebilir. Havalimanı ise Kastamonu şehir merkezinin 10 km güneydoğusunda bulunuyor. Safranbolu ve Ilgaz Dağı kayak merkezine en yakın havalimanı durumundadır. Uçak dışında otobüslerle de şehre direkt ulaşım sağlayabilirsiniz.