Karaman

Kuzeyde Konya, güneyde Mersin, doğuda Ereğli, batıda Silifke ile komşu olan Karaman,  8.869 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. 251.913 kişilik nüfusu olan Karaman’da, halkın yarısından çoğu Merkez ilçede yaşıyor. Merkez ilçe, Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler olmak üzere toplam 6 ilçesi olan şehir, dağ ve tepelerle çevrili olsa da genel olarak düzlük bir araziye sahip.

Tarihi M.Ö. 8000’li yıllara dayanan bir yerleşke üzerine kurulan Karaman şehri, Hititler döneminde ticaretin merkezi olduktan sonra, önce Frigyalıların ardından da Lidyalıların egemenliğine geçti. Selçukluların yıkılmasından sonra 1256 yılında, Karamanoğulları klasik dönemde Larende olarak da bilinen bu bölgeyi başkenti yaptı. Cumhuriyetin ilanının ardından Konya’ya bağlanarak Karaman adını alan şehir, 1989 yılında Türkiye’nin 70. vilayeti oldu.

İç Anadolu Bölgesi’nin en güneyinde yer alan Karaman, çok az yağış almasına karşın, yazların sıcak ve kurak geçtiği karasal iklim özelliği taşır. Tarım şehri olan Karaman’da sanayi sektörü de tarıma dayalı gelişme göstermiş. Şehirdeki en önemli diğer sektör ise gıda imalatı sektörü. Din turizmi de öne çıkan diğer gelir kaynaklarından. Karaman’ın Aşıran Köyü yakınlarında yer alan Derbe Antik Şehri, Hristiyan âlemi tarafından kutsal sayılıyor. Kerti Höyük adıyla da bilinen Derbe, İncil’de de bahsi geçen ve bütün Hristiyanlık dünyasının kabul ettiği bir piskoposluk merkezi olarak biliniyor.

İlin en ihtişamlı bölgesi, eskiden tahıl ambarı olarak da kullanılan Taşkale bölgesinde yer alıyor. 40 metreye yakın yüksekliğe sahip Karaman Taşkale Tahıl Ambarlarının farklı büyüklüklerde 251 odası bulunuyor. Mağara ve vadi zengini olan şehirde görülmeye değer birçok yer bulunuyor. Taşkale köyü yakınlarında yer alan Karaman İncesu Mağarası bunlardan biri. Damlataşı bakımından zengin olan mağara, yağış aldığı zaman yeraltı görünümüne kavuşuyor. Dünyanın bilinen üçüncü büyük mağarası olan Maraspoli Mağarası, Ermenek Vadisi ve Karaman Kalesi da gidilmesi gereken yerlerden.

Geleneksel Sarıveliler Karacaoğlan ve Yayla Şenliği, Başak Festivali, Başyayla Kiraz Festivali, Sıla Festivali, Bulgurca Festivali ve Süleymanhacı Kavun Festivali şehrin en bilindik etkinlikleri arasında bulunuyor. Karaman’a geldiğiniz tarih bu festivallerden birine denk gelirse katılmanızda fayda var. Karaman’da gece hayatı bölgede az sayıda olan bar ve gazinolarda geçiyor. Fasılların da düzenlendiği gecelerde eğlence sabaha kadar devam ediyor.

Ankara’ya yaklaşık 363 kilometre mesafede bulunan Karaman’ın İstanbul’a uzaklığı 772 kilometre. Uzak illerden gelip seyahatini hava yoluyla gerçekleştirmek isteyenler, şehir merkezine 130 kilometre olan Konya Havaalanı’nı tercih edebilirler.

Şehir içi ulaşımın minibüsler, belediye otobüsleri ve taksilerle sağlandığı Karaman’da, mesafelerin kısa olmasından dolayı yürüyerek de birçok yere gidebilirsiniz. Hafta içi sabah 7’den akşam 21.00’e kadar hemen hemen her saat başı otobüs var. Otogardan kalkan otobüslerin seferleri hafta sonu sabah 8’de başlayıp akşam 21.00’e kadar sürüyor.