Bartın’a bağlı Ulus, Kastamonu’ya bağlı Araç ile Karabük’e bağlı Eflani ve Ovacık ilçeleriyle çevrelenmiş olan Safranbolu, engebeli bir araziye sahip olmasıyla biliniyor. Yüzölçümü 1013 kilometrekare olan ilçenin nüfusu, TÜİK 2018 verilerine göre, 67 bin 42 kişiden oluşuyor. Bu bilgilerden hareketle, Karabük nüfusunun ve yüzölçümünün yaklaşık olarak dörtte birini Safranbolu ilçesinin oluşturduğunu söylemek mümkün. Karabük’ün en büyük ilçesi olan Safranbolu, kendisine bağlı 2 belediye ile 53 köy ve 27 mahalle oluşuyor.
Geçmişi MÖ 3000’li yıllara değin uzanan Safranbolu, Paflagonya (Paphlagonia) olarak da bilinen bölgede kurulmuş. Kızılırmak ile Filyos Irmağı arasında yer aldığı için verimli bir araziye sahip olan bu bölge; Hititler, Frigler, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok uygarlığa mesken oluyor. Günümüzde Kent Tarihi Müzesinin bulunduğu tepede yer alan Safranbolu Kalesi’nin 1196 yılında Selçuklular tarafından alınmasıyla bu bölge Türklerin egemenliğine geçiyor.
Safranbolu 1927’de Zonguldak iline bağlandığında; Ulus, Eflani ve Karabük Bucakları da Safranbolu’ya bağlı bulunuyordu. 1945’te Ulus Bucağı, 1953’te Eflani ve Karabük Bucakları ilçe haline geliyor. 1937 yılında kurulan Karabük Demir Çelik Fabrikası, o zamanlar ilçe olan Karabük’ün gelişmesini sağlıyor. Karabük bu gelişmelerin neticesinde, 1995 yılında Türkiye’nin 78. ili oluyor. Bunun ardından Safranbolu da Karabük’e bağlanıyor. Karabük’e kıyasla ilçede sanayi çok gelişmediğinden dolayı, halk ağırlıklı olarak tarım, ticaret ve turizm sektörlerinde çalışıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Safranbolu, 2019 yılının ilk 8 ayında kendi nüfusunun yaklaşık 18 katı turist ağırladı.
Köklü bir tarihe ve eşsiz bir yeşilliğe sahip Safranbolu, görülmeye değer yerler bakımından oldukça zengin. Tarihi 18. yüzyıla uzanan Safranbolu Evleri, zamanda yolculuk etmek isteyen ziyaretçilerini bekliyor. Bu tarihi yolculuğa, Osmanlı mimarisini anımsatan hanlar ve hamamlar ile devam etmek isteyenlerin Yemeniciler Arastası ile Demirciler ve Semerciler Çarşısını görmesinde fayda var. Uçurumun kenarında, tabanı camdan yapılmış kanyon manzaralı bir terasta, biraz adrenalin yaşamak ve muhteşem fotoğraflar çekmek istiyorsanız Kristal Teras’ı mutlaka görmelisiniz. Bulak Mağarası, İncekaya Su Kemeri, Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Kaymakamlar Gezi Evi, Cinci Hanı ve Hamamı görülmeye değer diğer yerlerden.
Her yıl farklı bir temayla 19 yıldır düzenlenen Safranbolu Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, günümüzde ilçenin kimliği haline gelmiş durumda. Safranbolu Bağ Bozumu Şenliği de öne çıkan festivallerden. Eğer Safranbolu’da gece dışarıya çıkmak, canlı müzik eşliğinde şarabınızı yudumlamak isterseniz, arnavut kaldırımlarıyla nostaljik bir tat bırakan barları tercih edebilirsiniz.
Safranbolu’ya gitmek için havayolunu tercih edecekseniz, en kısa mesafedeki Kastamonu Havalimanına ulaşmak için 136 kilometre katetmeniz gerekiyor. Ankara Esenboğa Havalimanı ise, ilçe merkezine yaklaşık 240 kilometre uzaklıkta. Otobüs yolculuğunu tercih edeceklere iyi bir haberimiz var: Büyük şehirlerin çoğundan Safranbolu’ya direkt sefer bulunuyor. Eğer Karabük’ten Safranbolu’ya gitmek istiyorsanız, il merkezinden hareket eden minibüsleri tercih edebilirsiniz.