Kahramanmaraş

Kuzeyde Sivas, doğuda Malatya, güneyde ise Gaziantep’e komşu olan Kahramanmaraş, tarih ve kültür zengini bir şehir. Yüzölçümü 14.327 kilometrekare olan il, 2018 TÜİK verilerine göre 1 milyon 144 bin 851 nüfusa sahip. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 11.; nüfusa göre en büyük 18. ili olarak biliniyor. Nüfusun neredeyse yarısı, şehrin en kalabalık üç ilçesinde toplanmış durumda. Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Elbistan dışında 8 ilçe daha bulunuyor.

Sahip oldukları verimli topraklar sayesinde tarım ve hayvancılıkla geçinen Maraş halkı, şehirlerinin 1980’den sonra kalkınma öncelikli iller arasına girmesiyle tekstil sektörüne yönelmeye başlamış. Hâlen Kahramanmaraş’ta en yaygın sektör olan tekstil sektörünü; metal, gıda, kâğıt sanayi ve kuyumculuk izliyor.

Son dönemlerde yapılan arkeolojik çalışmalar, şehrin 14 ile 16 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu gösteriyor. Tekir Vadisi, Döngel Köyü’ndeki mağaralar ile Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu ilçelerinde rastlanan bulgular, bu bölgedeki ilk yerleşim yerlerinin Paleolitik Çağa ait olduğunu ortaya çıkardı. Hititler tarafından kurulduğu bilinen Maraş şehri daha sonra Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Memlük, Dulkadiroğlu ve Osmanlı hâkimiyetine girmiş. Kurtuluş Savaşı sırasında, direnişi milli ruhun bir simgesi haline gelen şehre TBMM tarafından 5 Nisan 1925 tarihinde ‘’Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası’’ veriliyor. Bu takdir, 7 Şubat 1973 tarihinde verilen “Kahramanlık” ünvanıyla “Kahramanmaraş” adını alan şehirde kalıcı hale geliyor.

Şehrin %59,7’si dağlardan oluşuyor. Şehir merkezi, Ahir Dağı eteklerine kurulmuş olduğundan engebeli bir araziye sahip. Bol su kaynaklarına sahip olan ilde yer alan barajlar, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %14’ünü karşılıyor. Şehir merkezinde ortalama sıcaklık 16,5 °C iken, karasallığın arttığı kış aylarında sıcaklık -4 °C’ye kadar düşebiliyor.

Kapalı Çarşı, Semerciler Çarşısı, Ulu Cami, Taş Medrese, Kale, Minyatür Kurtuluş Müzesi, Eshab-ı Kehf Külliyesi mutlaka gezilmesi gereken yerlerden. Kahramanmaraş, gece hayatının hareketli olduğu bir şehir sayılmasa da, canlı müzik eşliğinde alkollü ya da alkolsüz içeceğinizi yudumlayabileceğiniz mekânlara sahip. Şehirde öne çıkan festivalleri ise şöyle sıralamak mümkün: Ceviz Festivali, Geleneksel Elma Festivali ve Ultra Maratonu.

İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu illerine komşu bir Akdeniz şehri olan Kahramanmaraş, konumu itibariyle karayolu ve demiryolu gelişmiş bir şehir. Otobüs terminali sefer bakımından zengin olan ili gezmek için Adana, Mersin ve Ankara şehirlerinden hareket edecek ziyaretçilere tren yolculuğu da bir alternatif olabilir. Ancak eğer İstanbul gibi uzak bir ilden gelecekseniz size bir müjdemiz var! Kahramanmaraş Uluslararası Havalimanı’nda, her gün İstanbul-Kahramanmaraş arası direkt uçuş seferi bulunuyor.

Şehir içi ulaşımda toplu taşımayı kullanmak isterseniz Kart İşlem Merkezlerinden indirimli kart çıkartabilir, KahramanKart Dolum ve Satış Noktası olan mağazalardan indirimsiz kart satın alabilir ve bakiye yükleyebilirsiniz. Otobüs sefer ve güzergâhlarını takip etmek için App Store ve Google Play Store aracılığıyla Kahramankart Mobil uygulamasını indirebilirsiniz.