Burgazada

Burgazada, yaklaşık 1,5 km2’lik yüz ölçümü ile İstanbul’a bağlı olan Prens Adaları’nın, en büyük üçüncü adasıdır. Ada’nın nüfusu kış sezonunda 1.400-1.500 arası değişiklik gösterirken, yaz aylarında 15 bin kişiye kadar ulaşabilmektedir.
Adanın en yüksek tepesi, 176 metre yüksekliğindeki Bayrak Tepedir ve adanın güney kıyısından yükselen dik bir yamacın üstünde yer almaktadır. Hristos Manastırı’da bu tepede yer almaktadır.

Burgaz olarak da anılan Burgazada’nın etimolojisi; Antik Yunancada karşılığı “kale, burç” anlamına gelen Pyrgos’a dayanmaktadır. Büyük İskender’in ordularının generali olan Antigone, buraya büyük bir kale inşa ettiği için ada yıllarca onun ismiyle anılmış, sonrasında da Burgaz (Pyrgos) ismini almıştır. Tarihte farklı isimlerle karşımıza çıkan Burgazada’nın bilinen diğer isimleri ise; Castrum ve “Güvenli Liman” anlamına gelen Panarmostur.

Adalar Belediyesi’nin görev sınırları kapsamında yer alan Burgazada, ağaçlarla bezeli olan Heybeliada ve Kaşık Adası’na doğru baktığı için manzara açısından avantajlı bir konumdadır. Ada; çam ormanları, sahilleri ve ahşap köşkleri ile İstanbul’un en çok beğeni toplayan ve ziyaretçi akınına uğrayan bölgelerinden biridir.

Burgaz’ın bitki örtüsü 6 Ekim 2003’te meydana gelen büyük orman yangını nedeniyle, büyük hasara uğramıştır. Belediyelerin ve anlaşmalı kuruluşların ortak olarak başlattığı, orman yeşertme çalışmaları sonucunda ada, yeniden yapılandırılmıştır.

Çağdaş Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Sait Faik Abasıyanık, hayatının bir kısmını burada geçirmiştir. Öyle ki Burgazada ve İstanbul’un diğer adaları, hikayelerinde oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. Abasıyanık’ın Burgazada’daki evi Sait Faik Müzesi adıyla günümüzde müze haline çevrilmiştir.

1928 yılında kurulan Burgaz Adası Sanatoryumu, Türkiye’nin en eski sanatoryumlarından biridir.
Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi de Burgaz’da inşa edilmiştir.

Burgazada’da bir dönem iç ulaşım aracı olarak atlı faytonlar kullanılırken, artık bisiklet ve elektrikli araçlar kullanılmaktadır.

Burgazada’ya vapur, deniz otobüsü ve deniz motoru ile ulaşım sağlamak mümkündür. İstanbul Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri, Mavi Marmara, Turyol firmaları adaya düzenli seferler uygulamaktadır. İlgili seferler tarifeler aracılığı ile takip edilebilmektedir.