Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde konumlanan Erzurum’un deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1900 metre. 25 bin 355 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda yapılan son nüfus sayımına göre 780 bin kişi ikamet ediyor.
Tarihi Milattan Önce 4000’li yıllara dayanan Erzurum’da yerleşim, Milattan Önce 11. yüzyılda Azzi – Hayaşa Krallığı ile başlamış. Daha sonra, Romalılar bölgeye egemen olana kadar Urartular, Medler, Persler, Makedonya Krallığı, Seleukos İmparatorluğu ve Partlar, Erzurum ve çevresinde yaşamış. Roma’nın ikiye bölünmesiyle Bizans sınırlarında yer almış. Malazgirt Savaşı’na değin Erzurum, Araplar ve Bizanslılar arasında sürekli el değiştirmiş. 1071’de kurulan Saltuklu Beyliği, Erzurum ve çevresini fethetmiş. İlerleyen süreçte birçok Türk devletinin egemenliğine giren Erzurum, son olarak 1517 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmış.
Sert kara ikliminin yaşandığı Erzurum, yılda ortalama 476 mm yağış alıyor. Yılın en sıcak aylarında dahi ortalama hava sıcaklığı 20 C dereceyi geçmiyor. Temmuz ve ağustosta 18 – 19 C derece dolaylarında hissedilen sıcaklık, Ocak ayında ise -7 C derecelere kadar düşüyor.
Köklü geçmişinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de ziyaretçisini kendisine hayran bırakan Erzurum’da mutlaka gidilmesi gereken ilk destinasyon şüphesiz Yakutiye Medresesi. 1910 yılında Hoca Yakut Gazani tarafından yaptırılan medresede, İslamiyet’e ait birçok tarihi eserin sergilendiği bir de müze bulunuyor. Nene Hatun Milli Parkı ise, 93 Harbi’nde kadın – erkek demeden genç yaşta yüzlerce kişiyi komuta eden Nene Hatun anısına yaptırılmış. Mücadele ruhunu yansıtan milli park, aslında anıt görevi görüyor. Tarihten biraz uzaklaşıp kendinizi doğanın kollarına bırakmak isterseniz, Tortum Şelalesi’ne gidebilirsiniz. ‘Sudökülen Şelalesi’ olarak da bilinen Tortum Şelalesi, 48 metre yükseklikten sökülüyor. Dünyanın en büyük şelaleleri arasında yer alan Tortum, ilkbahar geldiğinde canlanıyor.
Türk misafirperverliğini en iyi yansıtan şehirlerden biri olan Erzurum’da gece hayatı, daha çok yöresel eğlenceler çerçevesinde yaşanıyor. Bölgeye nazaran daha modern bir mekan arayanlar, kent merkezinde konumlanan Desibel Live Bar, Black Night Club, Salsanat Cafe gibi mekanları tercih edebilirler. Gece hayatı sınırlı olan Erzurum’da festivaller de daha gelenekçi anlayışta düzenleniyor. Yıl boyunca düzenlenen festivaller arasında; Akdağ Kültür ve Sanat Festivali, Bal Karakucak Güreş Festivali, Aşık Sümmani Şenlikleri, Azize Tabyaları Spor Şenlikleri ve Erzurum Balık Ekmek Şenliği yöresel etkinliklerin düzenlendiği festivaller olarak biliniyor. Ancak, aralık ayının son haftasında organize edilen Winterfest, şehir dışından birçok insanın ve sanatçının katılımında coşkuyla gerçekleştiriliyor.
Erzurum’a seyahat edecekler, otobüs, tren ve uçak seçeneklerinden herhangi birini tercih edebilirler. Otobüsle gelecekler için, ülkemizin neredeyse her şehrinden seferler düzenleniyor. Bir değişiklik yapıp trenle gelmek isteyenlerin Doğu Ekspresi’ne bilet almaları gerekiyor. Uçakla seyahatini tamamlayacaklar da Erzurum Havalimanı’na inip, havalimanı servisleriyle kent merkezine ulaşabilirler. Şehir içi ulaşımda genellikle otobüs ve minibüsler kullanılsa da araç kiralama seçeneği de iyi bir alternatif oluşturuyor.