Düzce

Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde; Batı Karadeniz kesiminde yer alan Düzce’nin güneyinde Eskişehir, batısında Sakarya, doğusunda ise Bolu konumlanıyor. 3 bin 641 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklar üzerinde yapılan son nüfus sayımına göre 355 bin kişi yaşıyor. Nüfusun 217 bini şehirde, 138 bini de kırsal bölgelerde ikamet ediyor.

Düzce tarihi Milattan Önce 1390 yılından başlayıp 600 sene bu topraklarda hüküm süren Hititlere dayanıyor. Zaman içerisinde birçok uygarlık tarafından yönetilen şehir son olarak, Organ Gazi zamanında, Konuralp Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılmış. 1869 senesine kadar Göynük’e bağlı bir bucak olan Düzce, 1870’te ise Bolu Sanacağı’na bağlı kaza olmuş. 1999 Düzce Depremi’nden sonra il statüsü kazanmış.

Karadeniz ikliminin etkileri görülen Düzce’ye yıl içerisinde ortalama 830 mm yağmur yağıyor. Yılın en sıcak zamanları, ortalama 21 – 22 C dereceyle temmuz ve ağustos ayları olurken, en soğuk zamanları ise hissedilen sıcaklığın ortalama 4 C derece olduğu Ocak ayı.

Ufak bir bölge olsa da tarihi zenginliklerle dolu Düzce’de Prusias Ad Hypium (Konuralp) Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Milattan Önce 3. yüzyılda kurulan antik kentte Tanrıça Tyche heykeli, Roma Köprüsü, mezar mermerleri, paralar gibi eserler yer alıyor. Aynı zamanda, halk arasında 40 Basamaklar olarak bilinen, dönemin sanatsal zenginliğine ışık tutan Antik Tiyatro’yu da görebilirsiniz. Şehirde bir de Roma dönemine ait eserlerin sergilendiği Konuralp Müzesi hizmet veriyor. Doğal güzellikleriyle de farklı bir havaya bürünen Düzce’de Efteni Gölü’ne gidebilirsiniz. Büyük Melen aracılığıyla Karadeniz’e dökülen gölde 150’den fazla kuş türü yaşıyor. Adrenalin tutkunları için de yılın belirli dönemlerinde amatör ve profesyonel sporcuların geldiği Melen Çayı’nda rafting yapabilirsiniz.

Düzce’de gece eğlenmek için mekan arıyorsanız, boşa çaba harcıyorsunuz. Geceleri yaşamayan şehir olarak akıllara kazınan Düzce’de en fazla arkadaşlarınızla bir kafede, çay- kahve içip sohbet edebilirsiniz. Gece hayatına nazaran çok daha hareketli bir festivali programına sahip olan Düzce’de yıl boyunca 17 festival düzenleniyor. Bu festivaller arasında diğerlerine göre daha çok rağbet görenler; Nisan Turizm Haftası, Yayla Şenlikleri, Düzce Uluslararası Halk Oyunları ve Turizm Festivali ve Konuralp Gençlik Şöleni. Diğer etkinlikler, daha yerel olduğu için genellikle bölge halkının katılımıyla sonuçlanıyor.

Düzce’ye gitmek isteyenlerin kullanabileceği en rahat ulaşım yöntemi kara yolu. Şehirde havalimanı bulunmadığı için uçakla seyahat etmek mümkün değil. Komşu illerden birine uçakla gelip, buradan da otobüse binerek Düzce’ye gelmek oldukça zahmetli olur. Bu nedenle, Türkiye’nin çoğu ilinden Düzce’ye düzenlenen şehirler arası seferleri tercih edebilirsiniz. Şehir içi ulaşımda da genellikle belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılıyor. Bölge hakkında pek fazla bilgi sahibi olmayanlar için taksiler de iyi birer alternatif oluşturuyor.