Diyarbakır

1,5 milyonu geçkin nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Diyarbakır, toplamda 15.272 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Batısında Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya, doğusunda Muş ve Batman, güneyinde Mardin, kuzeyinde Bingöl ve Elazığ ile sınırlarını paylaşan Diyarbakır’ın tarihi Paleolitik Çağ ve Neolitik Çağ; Yontma Taş Devri ve Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanıyor.

Ortalama olarak 660 rakımlı Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin orta bölümünde yer almakla birlikte Mezopotamya’nın da kuzey kesiminde konumlanıyor. Kuzeyinde Bingöl ve Elazığ, batısında Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa, güneyinde Mardin, doğusunda da Muş ve Siirt illeri ile sınırlarını paylaşan Diyarbakır’ın geneline ise sert kara iklim hakim. İnanılmaz sıcak geçen yaz aylarının aksine kış mevsimi soğuk ve rüzgarlıdır. Bozkır ve otsu bitkilerin florasını oluşturduğu Diyarbakır’da meşe ormanlarına da sıkça rastlanır. Diyarbakır’ın en önemli ilçelerinden bazıları ise Ergani, Silvan, Hani, Çüngüş, Çermik, Kulp, Bismil, Eğil, Çınar, Dicle, Kocaköy, Hazro ve Lice.

Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri olan Diyarbakır, Dicle Nehri kıyısındaki konumu ile tarih boyunca stratejik bir öneme sahip oldu. 9000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve 17 ilçesi bulunan Diyarbakır, ev sahipliği yaptığı tüm medeniyetlerden bir parça saklamayı başarmış bünyesinde. Kültürü, gelenek ve görenekleri ile ziyaretçilerini büyülemeyi başaran bu kadim şehir, gösterişli mimarileriyle de dikkatleri çekmeyi başarıyor. Fakat şimdiden uyaralım, olur da Diyarbakır’a gitmek isterseniz tüm gezinizi 1 güne sığdırmaya çalışmayın zira onlarca medeniyete ev sahipliği yapan bu şehirde gezilmesi gereken yerler listesi bir hayli kalabalık. Diyarbakır’da gezilecek yerler arasında ilk sırada Malabadi Köprüsü, Behram Paşa Camii, Dört Ayaklı Minare, Diyarbakır Kalesi, Safa Camii, Fatihpaşa Camii, Hüsrev Paşa Camii, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Meryem Ana Kilisesi ve Arkeoloji Müzesi geliyor. Bunun yanı sıra Diyarbakır’ın tarihi yerlerini de listenize dahil etmenizi öneriyoruz.

Ev sahipliği yaptığı tüm medeniyetlerden bir parça saklamış Diyarbakır dedik ya yazımızın başında, hal böyle olunca kendine has bir mutfak anlayışı da geliştirmiş bu güzide şehir. Türk, Arap, Zaza, Yahudi, Süryani, Kürt ve Ermeni mutfaklarından esintileri bulabileceğiniz ama neredeyse hepsinden farklı ve eşsiz bir yemek kültürüne sahip Diyarbakır mutfağı; kaburga dolması, lahmacun, çiğ köfte, lebeni, etli keşkek, sac tava, meftune, ciğer kebabı gibi yemekleriyle damaklarınıza bayram havası yaşatmayı başarırken sütlü nuriye, karpuz ve kadayıf tatlılarıyla da ziyaretçilerini mest etmeyi başarıyor. Diyarbakır’ın en ünlü restoranları ise Meşhur Kahvaltıcı Kadri Usta, Doğan Sofra Salonu, Kadayıfçı Saim Usta ve Dağkapı Ciğercisi olarak sıralayabiliriz.

Diyarbakır festivalleri ve etkinlikleriyle de hem yurt içi hem de yurt dışından pek çok turistin ilgi odağında oluyor. Öte yandan eylül ayında kutlanan Diyarbakır Karpuz Festivali, mayısın son haftasında kutlanan Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali, 21 Mart’ta kutlanan Nevruz ve 14 Ocak’ta kutlanan Sersal ise görülmeye değer festivaller.

Diyarbakır’a nasıl gidilir sorusuna verilebilecek başlıca cevaplar ise otobüs ve uçak. Hem hava yolu hem de kara yolundan kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz Diyarbakır’a uçakla gitmek isteyenlerin tercih edebileceği, şehir merkezine sadece 6 km uzaklıktaki Diyarbakır Havalimanı, Yeniköy/Bağlar Merkez ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. İstanbul’dan 1454 km mesafede olan Diyarbakır, Ankara’dan ise 1001 km uzaklıkta yer alıyor. Kara yolu ulaşımında özel araç veya otobüsleri tercih edebilirsiniz.