Küçükkuyu

Türkiye’nin en çok tercih edilen turistik kasabalarından biri olan Küçükkuyu, Marmara Denizi’nin güneyinde bulunan Çanakkale iline bağlı Ayvacık ilçesinin sınırları içinde yer alıyor. Doğal güzellikleri ve antik kentlere yakınlığı sayesinde her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmakla birlikte, tertemiz havası sayesinde son zamanlarda bir nüfus artışı yaşadığı biliniyor. Yapılan araştırmalar, solunum hastalıklarına sahip insanları iyileşmek için Küçükkuyu’ya yerleştiğini göstermekte. Kasabanın nüfusu, 2015 sayımlarına göre 10.000 olarak tespit edildi. Yaklaşık 17 kilometrelik bir alanda bulunan Küçükkuyu’nun yüzölçümünün önemli bir kısmını yeşil alanlar oluşturuyor.

Küçükkuyu’daki yerleşimleri çok eski tarihlere dayandırmak mümkün olmasa da buranın tarihi önemini görmezden gelmemek gerekiyor. Kasaba sınırları içindeki kaplıcalar, tarih boyunca birçok insana şifa olmuş. Bazı tarihçiler, Homeros’un “İda (Kaz) Dağı’nın Etekleri” olarak bahsettiği yerin Küçükkuyu olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, kasabanın 3 km uzağında Zeus Altarı olarak bilinen bir mağara bulunuyor. Baş Tanrı Zeus’un, bu mağarada Hera’yı görüp aşık olduğuna ve büyük Truva Savaşı’nı buradan izlediğine inanılmış. Tüm bunlarla birlikte, Afrodit’in Küçükkuyu etrafındaki şifalı sularda yıkanarak cüzzamdan kurtulduğuna ve eski güzelliğine kavuştuğuna dair efsaneler de Yunan mitoloji kaynaklarında yer alıyor.

Turizmin Küçükkuyu için önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından tercih edilen Küçükkuyu, özenle korunan doğal güzellikleri sayesinde Çanakkale’nin en önemli turistik merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. Bunun dışında balıkçılık ve zeytincilik de kasabanın önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağlarının Küçükkuyu’dan çıktığını gösterdi. Burada üretilen zeytinyağları, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından sipariş ediliyor. Ayrıca, Türkiye’deki zeytinyağı fabrikalarının önemli bir kısmı da Küçükkuyu’da yer alıyor. Tüm bunlarla birlikte, Değirmenbaşı Şelalesi bölgenin su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor. Doğal tedavi merkezleri ve kaplıcalar da kent ekonomisinde önemli bir paya sahip.

Küçükkuyu, Akdeniz İklim bölgesinde yer alıyor. Kış ayları genellikle ılıman ve yağışlı olmakla birlikte yaz aylarında yüksek sıcaklık görülüyor. Ayrıca yaz mevsiminin Türkiye’nin birçok yerine göre daha uzun geçtiğini söylemekte fayda var. Deniz ile dağ arasında olduğu için, temiz ve oksijen miktarı yüksek bir havaya sahip.

Küçükkuyu’ya uğrayacak olursanız, Zeus Altarı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Homeros’un eserlerinde geçen bu mağarayı görmezseniz çok şey kaybedersiniz. Bölgenin bakir kalabilmiş nadir koylarından olan Kadırga Koyu da ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Mıhlı Şelalesi ve etrafındaki tarihi değirmen de Küçükkuyu’nun simgeleri arasında yer alıyor.

Havayoluyla gelmeyi tercih ederseniz, 40 km uzaklıktaki Edremit Havaalanı’nı kullanabilirsiniz. Edremit havaalanından ve Çanakkale şehir merkezinden Küçükkuyu’ya otobüsler ve servisler bulunuyor. İstanbul’dan geliyorsanız, İdo ile Bandırma’ya geçtikten sonra Biga, Lapseki, Ezine ve Ayvacık yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz.