Bozcaada

Çanakkale iline bağlı bir ilçe olan Bozcaada Türkiye’nin en büyük üçüncü adası ve Ege Denizi’ndeki Gökçeada’dan sonra en büyük ikinci ada. İl merkezleri göz önünde tutulursa, Türkiye’de hiç köyü olmayan tek ilçe. 40 km² yüz ölçümü ile Bozcaada ana karaya yalnızca 6 km uzaklıkta bulunurken, Çanakkale’nin  merkezine 45 km uzaklıkta yer alıyor. 31 Aralık 2018 TÜİK verilerine göre Bozcada’nın resmi nüfusu 3.023 olarak tespit edilmiş. Özellikle yaz döneminde tatilcilerin adaya akın etmesi ile nüfusta ciddi derecede artış görülürken, kış mevsiminde de aksine nüfus azalıyor.

Bozcaada, Çanakkale Boğazı’nın tam çıkışında bulunması nedeniyle tarih boyunca stratejik açıdan medeniyetler için önemli konumda oldu. Bu sebeple çok sayıda uygarlık Bozcaada’ya hakim olmak için mücadele etti. Ada aynı zamanda farklı uygarlıkların tarih boyunca savaşlarda kullandıkları bir üs olarak biliniyor. Türkler’in 1328 yılında Bozcaada ile tarihteki ilk bağlantısı, Aydınoğlu Umur Bey’in İzmir’i fethetmesinin ardından Bizans himayesindeki Bozcaada’yı yağmalaması ile oldu. Son olarak da Bozcaada, Lozan Barış Antlaşması ile 24 Temmuz 1923’te Türk topraklarına dahil edildi. Antik zamanda adanın Leukophrys olarak anıldığı biliniyor. Homeros’un İlyada Destanı’nda Bozcaada Tenedos olarak geçiyor ve Yunan mitolojisinde de bu isimle anılıyor. Bu sebeple bazı yabancı ziyaretçiler Bozcaada’yı hala Tenedos olarak adlandırıyor. Adanın bugünkü isminin tarihte ilk kez Piri Reis’in haritalarında, 16. yüzyılda görüldüğü biliniyor.

Bozcaada sakinliği ve ferah havası ile tatilcilerin son zamanlardaki vazgeçilmez duraklarından biri haline geldi. Özellikle İstanbul ve İzmir’e olan yakınlığı, büyükşehrin bunaltıcı atmosferinden uzaklaşmak isteyenler için Bozcaada’yı oldukça cazip hale getiriyor. İzmir’e 301 km, İstanbul’a ise 380 km uzaklıkta konumlanan ve yıl içerisinde en sıcak olduğu dönem ortalama 30 derece ile temmuz ayı olan Bozcaada, her mevsim rüzgarlı oluyor. Adanın genelinde Akdeniz iklimi görülürken, aralık ve ocak aylarında da oldukça yağış alıyor. Yağışın yoğun olduğu bu aylar ziyaret için uygun olmamakla birlikte tatil için yaz ve ilkbahar dönemleri tercih edilebilir.

Şarap turizmi ile ünlü olan Bozcaada’nın geniş bir bölümü üzüm bağları ile kaplı. Şarap ve bağ evleri tatilcilerin için de uğrak noktalar oluyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında düzenlenen festivalleri ile dikkat çeken Bozcaada’da her yıl eylül ayının ilk iki haftası içerisinde Bağbozumu Festivali düzenleniyor. Domates, süt, ceviz, patlıcan ve karpuz reçeli gibi çeşitli reçel türlerini tatmak isteyenlerin de uğrak noktası haline gelen Bozcaada’daki yeme içme mekanlarının çoğunda deniz mahsullerinin envaiçeşidini bulabilirsiniz. Ayazma Plajı, yel değirmenleri ve hangi uygarlığın inşa ettiği bilinmeyen Bozcaada Kalesi mutlaka görmeniz gereken yerlerden sadece birkaçı.

Bozcaada’ya yalnızca feribot ile ulaşım sağlanıyor. Çanakkale’nin Ezine ilçesindeki Geyikli beldesinde bulunan feribot iskelesinden, gidiş dönüş olmak üzere tek bir bilet alarak adaya ulaşabilirsiniz. Bozcaada’ya hava yolu ile ulaşmak istiyorsanız; en yakın havalimanı olan Çanakkale Havalimanı’na gelerek oradan kara yolu ile Geyikli İskelesi’ne ulaşabilir, ardından feribot ile adaya geçmeniz gerekiyor. İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerden Geyikli’ye kadar gelen yolcu otobüsleri de mevcut. Ada içerisinde ulaşım merkezde genellikle yürüyerek, merkez dışında da dolmuşlar ve sınırlı sayıda bulunan taksiler ile sağlanıyor.