Bingöl

Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisindeki Yukarı Fırat Bölümü’nde mükemmel bir konuma sahip olan Bingöl, güneyinde Diyarbakır, batısında Elazığ ve Tunceli, kuzeyinde Erzurum ve Erzincan, doğusunda da Muş ile sınırlarını paylaşıyor. En büyük yerleşim yerlerinden birinin merkez ilçesi olduğu Bingöl esasında Karadeniz şehirleri bir yana; Türkiye’de yayla turizmi der demez akla ilk gelen şehirlerden biri olma özelliğini taşıyor. Karer Yaylası, Dağın Düzü Yaylaları, Kiğı Yaylası, Çavraş Yaylası, Hırhal Yaylası, Çötele Yaylası, Şerafettin Yaylaları ve Bingöl Yaylası şehrin en güzel yaylalarından sadece birkaçı.

11 bine yakın nüfusu bulunan kentin genelinde yıllık ortalama sıcaklık 12.1 santigrat derece civarında seyrediyor. Geneli itibariyle soğuk bir şehir olan Bingöl’de yılın büyük bir bölümü yağış olur. Şehri doya doya gezmek için yaz aylarını tercih etmenizde fayda var. Her sene mart ayında gerçekleşen Yerel Etkinlikler Karlıova’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu ve 21 Mart’ta büyük bir coşkuyla düzenlenen Nevruz Bayramı etkinlikleri Bingöl seyahatinize mutlaka renk katacaktır. Bunların yanı sıra ağustos – eylül aylarında düzenlenen At Yarışları, mayıs ayının ilk haftasında gerçekleşen Hıdırellez etkinlikleri (Kültür Bahar Bayramı), ağustos sonundaki Solhan’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu ve 20 Kasım’daki Kiğı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu gibi etkinlikleri de değerlendirebilirsiniz.

Bingöl’ün Salhanilçesine bağlı Hanzarşah Köyü sınırları içerisinde yer alan Aksakal Gölü ve bu mezradaki Yüzen Ada şüphesiz şehrin en çok ziyaretçi çeken iki yeri. Tam bir doğa harikası olan Yüzen Ada’ya yaklaşık 300 metrekarelik bir alana yayılmış olan Aksakal Gölü yolundan ulaşmanız mümkün. Balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu bu bölgede ilginç lezzetler de tadabilirsiniz. Bingöl şehir merkezine sadece 20 km mesafedeki Murat Irmağı Vadisi ve vadinin enfes manzaralarını sunan ve geçmişi Urartu dönemine dayanan Sentarius Kalesi’ni gördükten sonra yönünüzü Genç ilçesindeki Kral Kızı Kalesi (Dano – Hini) ve sarp kayalıklar ile çevrili ve tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini selamlayan Kiğı Kalesi’ne çevirebilirsiniz. Kiğı Kalesi’ne yakın bir mesafede bulunan Kiğı Camisi ise kelimenin tam anlamıyla şehrin geçmişine ışık tutan bir mimari başyapıt. Tüm bu yerleri gezdikten sonra Bingöl halkoyunlarını izleyebileceğiniz bir etkinliğe katılabilir, çarşılarından meşhur dut pekmezi ve Bingöl balı alabilir, Soğuk Çeşme ve Ata Park’ta yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.

Kent merkezinde yer alan Bingöl Şehirlerarası Otogarı’na aktarmalı veya aktarmasız olarak otobüs seferi düzenleyen pek çok firma bulabilirsiniz. Buna ek olarak, Bingöl’e en yakın havalimanı olan (118 km) Muş Havalimanı’na Ankara’dan direkt uçuş seferleri ile ulaşarak Muş – Bingöl arası ulaşımınızı da otobüs ile sağlayabilirsiniz. Demir yolu ile Bingöl’e gelmek isteyenler ise şehrin Genç ilçesindeki tren istasyonu varışlı biletlere bakabilir. Nitekim, Elazığ bağlantılı olan tren seferleri İstanbul, Tatvan gibi bölgelerden Bingöl’e direkt ulaşım sağlanıyor.