Bayburt

Kuzeyde Trabzon ve Rize, batıda Gümüşhane, doğuda Erzurum ve güneyde Erzincan ile çevrelenmiş olan Bayburt, 3739 kilometrekarelik bir yerleşkeye sahip. 2018 yılı nüfus sayımına göre 82.274 kişinin yaşadığı Bayburt, Merkez ilçeyle birlikte Demirözü ve Aydıntepe olmak üzere 3 ilçeden oluşuyor.

Azizeler tarafından kurulduğu bilinen Bayburt, Roma hakimiyetine gireceği M.Ö. 40’lı yıllara kadar Pontus krallığına bağlı olarak kalmış. Urtartular, Emeviler ve Bizanslar tarafından yönetilen bölge, M.Ö. 7. yüzyılda İskit ve Kimmer akınına uğruyor. Haldiler egemenliğine geçene kadar Saka olarak da bilinen İskit Türklerinin hakimiyetinde kalıyor. Bu yönüyle bölgede 5 bin yıllık Türk varlığından söz etmek mümkün. 1054 yılında Selçuklular yönetimine geçen Bayburt, daha sonra Akkoyunlular ve Safevilerin hakimiyetine giriyor. Daha sonra Osmanlı topraklarına katılan Bayburt, önce Erzurum sonra Gümüşhane’ye bağlansa da 1989’da il statüsünü elde ediyor.

Kuzeydoğu Anadolu’da bulunan Bayburt coğrafyasının neredeyse yarısını oluşturan dağlık alanlar da dahil olmak üzere, yörenin dört bir yanı eskiden çamlıklarla kapalı iken günümüzde bilinçsiz kesim ile beşeri ve doğal afetlerin neticesinde bölgedeki orman alan çok az yer kaplıyor. Bayburt halkı Sünür ve Hart ovaları başta olmak üzere verimli topraklarda tarım faaliyeti ve hayvancılık yaparak geçiniyor. Ancak ovaların sulama konusundaki yetersiz altyapıya sahip olması, verimli topraklardan yeteri kadar faydalanılmasını engelliyor. En fazla mahsul veren ürünler buğday, arpa, mercimek, şeker pancarı ve patates olarak sıralanıyor.

Kültürel zenginliği şehir mimarisine yansımış olan Bayburt’ta, Baksı Müzesi, Bayburt Kalesi, Bayburt Saat Kulesi, Kop Şehitliği, Korgan Köprüsü ve Bayburt Ulu Cami görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Kaynağını Mescit Dağlarının batı yakasından alan Çoruh Nehri, Erzurum sınırları içerisinde yer almasına karşın Artvin ve Bayburt illerinden de geçiyor. Bu nedenle Bayburt’a gelince yapmadan dönülmeyecekler listesinde “Çoruh Nehrinde rafting yapmak” listenin başını çekiyor! Aydıntepe Yeraltı Şehri, Sırakayalar Şelaleleri, Dede Korkut Kümbeti ve Çimağıl Mağarası da görülmeye değer yerler arasında yer alıyor.

Bayburt gece hayatı, çoğunlukla akşam saatlerine kadar açık kafelerde geçiyor. Ancak çok az sayıda olmasına karşın eğlence mekanları bulunduğunu söylemek mümkün. Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri, Geleneksel Tuzlu Su Festivali ve Geleneksel Karaçayır Şenlikleri şehrin kültürel değerlerini yaşattığı etkinlikler arasında gösteriliyor.

Doğu Anadolu ile Karadeniz’i birbirine bağlayan Bayburt; İstanbul’dan yaklaşık 1120 km, Ankara’dan yaklaşık 775 km, Erzurum’dan 125 km mesafede bulunuyor. Bölgeye en yakın havaalanı özel araçla 1,5 saat uzaklıktaki Erzurum Havaalanı. Trabzon Havaalanı ise yaklaşık 2,5 saat uzaklıkta yer alıyor. Tüm büyükşehirlerden şehirlerarası otobüs seferiyle Bayburt’a ulaşabilirsiniz. Eğer Trabzon ya da başka bir Karadeniz ilinden gelecekseniz, Zigana ve Kop geçitlerini aşarak Kuzey Anadolu dağlarından geçen transit yolları kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşım, 25 civarındaki belediye otobüsleriyle sağlanıyor.