Batman

Kuzeyde Muş, batıda Diyarbakır, doğuda Bitlis ve Siirt ve güneyde Mardin ile çevrelenmiş olan Batman, 4477 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip. 2018 sayımına göre 599.103 kişilik Batman nüfusun yüzde 82,9’u şehirde yaşıyor. Batman; Merkez, Kozluk, Sason, Beşiri, Gercüş, Hasankeyf olmak üzere 6 ilçeden oluşuyor.

Han odası anlamına gelen “Elekhan” adı verilen bu yerleşim yeri MÖ 546 yılında kuruluyor. MÖ 331’de, Büyük İskender tarafından işgal edilene kadar bağımsız bir dönem geçiriyor. İlerleyen dönemlerde Lesepkoslar, Partlar, Romalılar, Sasani ve Bizans, Artuklular, Moğollar, Ilhanlılar, Celaliler, Karakoyunlu, Akkoyunlular, Safeviler yönetimine giriyor. IV. Murat 1515’te yapılan Bağdat seferindeki katkılarından ötürü Mahmut Paşa’ya Elekhan’ı da kapsayan bölgeyi hediye ediyor. Bölgenin adı zamanla telaffuz değişikliğine uğruyor ve “İluh” adını alıyor. 1926 yılında Batman Çayının taşması neticesinde Beşiri’ye bağlanan İluh köyü, 1950’lerin başında Batman Çayı’nın adını alıyor.

Kuzeydoğusu başta olmak üzere tüm kuzey kesimi ve güneyi dağlık olan Batman, 4 binden fazla mağarasıyla muazzam bir doğaya sahip. Karasal iklim özelliklerinin görüldüğü bölgede, yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kışlar soğuk ve kar yağışlı oluyor. Batman Çayı, Dicle Nehri, Garzan Çayı ve Gercüş-Kırkat Göleti öne çıkan doğal güzellikler arasında gösteriliyor.

Türkiye’deki petrol ihtiyacının 5’te biri, Raman Dağından çıkarılan petrol ile karşılanıyor. Petrole dayalı sanayisi olan Batman’da çoğu küçük işletme olan tuğla, mercimek işleme, çırçır ve bisküvi fabrikaları bulunuyor. Bölgedeki tarımsal faaliyetler Türkiye’nin verimli ovaları arasında yer alan Batman ovası ve Beşiri ovalarında gerçekleşiyor. Pamuk, tahıl, tütün, meyve-sebze ve baklagiller hasadı yapılan bölgede, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sayesinde tarım ve büyükbaş hayvancılıkta gelişme kaydedildiği biliniyor.

Kültür zengini Batman’da gezilecek ilk yerlerin başında 12 bin yıllık tarihiyle Antik Kent Hasankeyf geliyor. Ancak burası, Dicle üzerine kurulan Ilısu Barajı nedeniyle su altında kalma tehlikesi altında! Memikan Köprüsü, Malabadi Köprüsü, On Kemerli Köprü, Bozikan Kalesi, Hasankeyf Mağaraları, Hızır Bey Camii, Mor Kiryakus Manastırı ve Mor Aho Manastırı mutlaka görülmesi gereken yerler arasında alıyor.

Batman Hasankeyf Kültür Sanat Festivali, Sason’da düzenlenen Bal, Ceviz ve Çilek Festivali ve eski adı Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali olan Yılmaz Güney Film Festivali Batman’ın ünlü festivallerinden. Batman gece hayatı, daha çok dost meclislerinde söylenen türkülerle kültürel bir havada seyrediyor. Ancak çok az sayıda olsa da geceleri açık olan mekanlarda eğlence sürüyor.