Bartın, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde bulunan küçük bir il. 2.330 metrekarelik bir alana yayılmış olan Bartın il merkezinin rakımı ise 25 metre. 1991 yılına kadar Zonguldak ilinin bir ilçesi olan Bartın, Türkiye’deki 74. il olarak Zonguldak ilinden ayrılmış oldu. Toplamda 4 ilçeden oluşan Bartın il merkezi nüfusu 31 Aralık 2018 TÜİK verilerinde 83.026; belde ve köylerde yaşayanlar ile birlikte 198.999 kişi olarak tespit edilmiş durumda. Batısında Zonguldak, güneyinde Karabük, doğusunda Kastomunu, kuzeyinde ise Karadeniz ile sınırlarını paylaşan ve bir sahil kenti olan Bartın’ın sahil boyu ise 59 kilometre uzunluğa sahip. İl merkezi içerisinden geçem Bartın Çayı ise il sınırını çevreliyor.
Bartın ismi Parthenia isminin zamanla evrilmesi ile oluşmuş. Parthenia isminin kökeni Bartın nehrinin Antik dönemdeki adı olan Parthenios’tan geliyor. Parthenios, Yunan mitolojisine göre Tanrıların babası olarak bilinen Okeanos’un çocuklarından biri olan Su Tanrısı’nın ismi. Bu isimin, “muhteşem akan su ya da sular ilahı” anlamına geldiği biliniyor. Romalılar ise Bartın Çayı’nı Parthenius olarak adlandırmış.
Bartın ilini keşfetmek ve doğal güzelliklerinin tadını doyasıya çıkarmak için en uygun dönem, sıcaklığın yüksek olduğu yaz ayları olan haziran, temmuz ve ağustos. Orta kuşak ikliminin hakim olduğu Bartın, dört mevsim yağış alan bir şehir. Sonbahar mevsimi yağış oranı en yüksek dönem olarak söylenebilir. Kışların ılık, yaz aylarının ise serin geçtiği Bartın’da yıl içerisinde sıcaklık farkları az görülür. Yayvan ve geniş yapraklı ağaçların meydana getirdiği ormanlar da Bartın bitki örtüsünü oluşturuyor.
Yöresel mutfağı oldukça zengin olan Bartın’da farklı lezzetler denemek mümkün. Yumurtalı isput, pirinçli mantı, kabak burması ve pum pum çorbası turistler tarafından merak edilip ilgi gören popülerleşmiş yöresel tatlarından bazıları. Kültürel ve görsel bir şölen olan Bartın ilinde düzenlenen festival ve etkinlikler de oldukça rağbet görüyor. Doğa ile iç içe, tertemiz havasını içinize çekerek dolaşacağınız Bartın’ın ahşap evlerin sıralandığı tarihi dar sokakları, şelaleleri ve milli parkları kesinlikle görülmeye değer. Bartın Ağaçlı Yol, yılın dört mevsimi özellikle fotoğrafçılık ile ilgilenenlerin uğrak noktası oluyor. Gürcüoluk Mağarası, Güzelcehisar Kalesi ve 3000 yıllık eserlerin bulunduğu Amasra Müzesi’ni de Bartın’da gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.
Bartın’a kara, deniz, hava ve demir yolu ile ulaşmak mümkün. İstanbul’a uzaklığı 450 km ve Ankara’ya ise 238 km olan Bartın’a her gün direkt ulaştıran otobüs seferleri düzenleniyor. İzmir, Antalya ve Bolu illerinden de şehirlerarası yolcu otobüsleri ile ulaşım gayet kolay. Şehre en yakın demiryolu istasyonu ve havalimanı il merkezine 38 km uzaklıkta bulunan Saltukova’da bulunuyor. Bartın Limanı ise inanılmaz işlek bir uluslararası liman ve deniz yolu ile ulaşıma açık.