Artvin

Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Artvin, Karadeniz’in en turistik ve yeşil kentlerinden biri. Engebeli coğrafyaya sahip olması tatilcileri biraz zorlasa da bakir kalabilmiş doğal güzellikleri esasında tüm zorlukları unutturuyor. Batısında Rize, güneyinde Erzurum, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Rize ve güneydoğusunda Ardahan ile sınırlarını paylaşan Artvin, yılın her dönemi ziyaret edebileceğiniz bir şehir. Çoruh Nehri’nin doğal olarak oluşturduğu vadi ve kanyonları gezebilir, trekking ve rafting yapabilirsiniz.

Geçmişi Milattan Önce 3000’li yıllara kadar uzanan Artvin, o yıllardan günümüze doğal güzellikleri ile adından söz ettirmiş bir şehir olduğu için en çok da doğaseverlerin ilgi odağında oluyor. Tamamını gezmek için en az 3-4 gün ayırmanız gereken Artvin’de gezilecek yerlerin başında ise şehir merkezine 10 km mesafedeki Kafkasör Yaylası geliyor. Yayla turizminin inanılmaz geliştiği Artvin’de ilginç festival ve şenliklere de katılma fırsatı bulabilirsiniz. Etkinlikler kapsamında folklor ve müzik gösterileri, güreş müsabakaları vb. oluyor. Şenlikler arasında şüphesiz en çok ilgi göreni de Artvin Kafkasör yaylası Kültür Turizm ve Sanat Festivali.

Artvin’in simgesi haline gelmiş Atakule, 10 ton bakır ve 40 ton çelik kullanılarak inşa edilmiş Türkiye’nin en büyük Atatürk heykeline ev sahipliği yapması ile öne çıkıyor. Bu devasa heykelin önünde fotoğraf çekilebilir ve çevresindeki restoran ya da kafelerde soluklanabilir, bir şeyler atıştırabilirsiniz. Ayrıca 10. yüzyılın ortalarında inşa edildiği düşünülen Dolishane Kilisesi de kesinlikle görülmeye değer bir yapı. Artvin merkez ilçedeki Hamamlı Köyü sınırları içerisinde yer alan Dolishane Kilisesi’ne Artvin – Şavşat yolunu takip ettikten sonra Berta Köprüsü’nden sonra 6 km’lik yol katedip ulaşabilirsiniz.

Toplamda 7359 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Artvin yaklaşık 170 bine yakın nüfusa sahip. Tabii yayla mevsiminde bu nüfus epey artış gösteriyor. Komşu illeri olan Erzurum’dan 196 km ve Ardahan’dan ise 115 km uzaklıkta bulunan Artvin, 9 ilçe, 38 mahalle ve 320 civarı köyden meydana geliyor. Ankara’ya 1045 km, İzmir’e 1640 km ve İstanbul’a ise 1346 km mesafede konumlanan Artvin’in genelinde tipik Karadeniz ikliminin etkileri görülüyor. Bu nedenle şehri ziyaret etmek için en uygun dönem, 21 santigrat derece ile en sıcak ay olan ağustos. Ortalama 2,8 santigrat derece ile  en soğuk ayın ocak olduğu şehri dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Yaylalarında konaklama gibi bir düşünceniz varsa eğer bahar veya yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Her bütçeye uygun konaklama tesislerinin hem merkez ilçelerinde hem de yaylarında olduğu Artvin’e Artvin Hopa Havalimanı varışlı uçuş seferleri ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bir diğer seçenek de Kars veya Trabzon üzerinden kara yolu ile ulaşmak. İstanbul’dan özel aracı ile geleceklerin izleyeceği rota da şu şekilde: Sakarya, Bolu, Merzifon, Ordu, Trabzon ve Rize.