Olimpos

Türkiye’nin sayılı doğa tarihi rotalarından biri olan Olimpos, Akdeniz Bölgesi’ne bağlı Antalya ilinin Kumluca ilçesinde yer alıyor. Beldenin önemli bir milli park sınırları içinde kaldığından dolayı bir nüfus yoğunluğundan bahsetmek söz konusu değil. Ancak doğal ve tarihi güzellikler her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti buraya çekiyor. Olimpos, doğal güzellikleriyle birlikte nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor. Kaplumbağalar, temmuz ağustos ayları arasında Olimpos ile Çıralı arasındaki sahile yumurtalarını bırakıyorlar. Likya Yolu üzerinde yer alan Olimpos, Antalya şehir merkezine 85,7 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Olimpos, adını Likya dönemindeki Antik Kent’ten almakta. Arkeolojik araştırmalar sonucunda bulunan ve İ.Ö. 167-168 yıllarına tarihlenen sikkeler, Olimpos’un Likya Birliği’ne dâhil olduğunu ve bu birlik içinde üç oy hakkına sahip olan nadir şehirlerden biri olduğunu gösteriyor. MS 43 yılında Roma İmparatorluğu’na dâhil olan Olimpos’un İmparator Hadrianus’u bir süre ağırladığı da biliniyor. Ayrıca, bölgede Pers tanrısı Mitras için yapılan ayinlerin ve kurban törenlerinin izlerine de rastlandı. 11 ve 12’inci yüzyıllarda Venedikliler, Cenevizliler ve Rodos Şovalyeleri’nin egemenliğine giren Olimpos’un 15.yüzyıldan itibaren terk edildiği de bilinmekte. Osmanlı’nın Doğu Akdeniz’i egemenlik altına almasıyla Olimpos limanının önemsiz bir hâle geldiği ve zamanla terk edildiği söyleniyor.

Olimpos, doğa ve tarihle iç içe bir tatil düşünen herkesin uğraması gereken bir yer. Buradaki turizm tesisleri, bölgenin doğal yapısını bozmayacak şekilde inşa edilmiş. Kamp alanlarında veya ağaç evlerde kalarak, doğayla baş başa, sakin bir tatilin tadını çıkarabilirsiniz. Likya Yolu rotası üzerinde bulunan Olimpos’un sınırları içinde birçok antik kent bulunuyor. Bununla birlikte, Çıralı Sahili’ne giderek caretta caretta kaplumbağalarının yavrularını görebilir ve hiç unutamayacağınız bir manzaraya tanık olabilirsiniz.

Tahtalı dağının eteklerinde bulunan Yanartaş’ın ne kadar zamandır yandığı bilinmiyor ama MÖ 4. yüzyıldan beri birçok Antik Çağ yazarı bu taştan bahsediyor. Kimera efsanesiyle bağdaştırılan Yanartaş, Olimpos’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Bir zamanlar önemli bir liman olan Olimpos Antik Kenti’nin kalıntılarını görmek de size güzel bir deneyim kazandıracak. Bununla birlikte, dilerseniz Ceneviz, Adrasan ve Phaselis koylarını dolaşan tekne turlarına katılarak, denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

Olimpos’a ulaşmak için, Antalya Otogarı’ndan kalkan araçları kullanabilirsiniz. Kumluca-Fethiye arasında çalışan bütün otobüslerle Olimpos’a ulaşım sağlamak mümkün. Şehir dışından geliyorsanız, otobüsten Çıralı Kavşağı’nda inip minibüs ile devam edebilirsiniz. Havayoluyla seyahat edenlerin taksi tutmaları ya da otogara gittikten sonra aktarma yapmaları gerekiyor. Özel aracınızla gelmeyi düşünüyorsanız, sahil yolu üzerinden Çıralı’ya ilerlemeniz yeterli. Tüm bunlarla birlikte, Antalya kent merkezinden Olimpos’a özel transfer araçları bulunuyor. Olimpos içindeki noktalara bisikletle veya tekneler ile ulaşım sağlamanız mümkün. Nitekim, Olympos milli park olduğu için araç girişine izin verilmiyor.