Kemer

Ülke turizmi için önemli bir merkez olan Kemer, Akdeniz Bölgesi sınırları içerisindeki Antalya şehrinde yer alıyor. Ayrıca bölgedeki antik kentler, plajlar, turizm tesisleri ve eğlence mekanları sayesinde her yıl binlerce turistin de uğrak yeri olan Kemer, Türkiye’ye yerleşen yabancıların en çok tercih ettikleri yerlerden biri aynı zamanda. Akdeniz kıyısında eşsiz bir konuma sahip olan Kemer’in kuzey sınırı Batı Toros Dağları’nın eteklerine dayanıyor. TÜİK’in 2017 yılında açıkladığı nüfus verilerine göre, Kemer’de yaklaşık 43 bin kişi yaşıyor. Yaz aylarında turizme bağlı olarak ciddi bir nüfus artışı da görülmekte. Yüz ölçümü 53.483 kilometrekare olan Kemer’de tam tamına 45 bin hektar ormanlık alan bulunuyor.

Elde edilen bulgular, ilçenin M.Ö. 690 yılına kadar uzanan bir tarihi olduğunu gösteriyor. İlçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Phaselis Antik Kenti, bölgenin en eski yerleşimi olarak kabul edilmekte. I. Oleios tarafından kurulan bu kent, önemli bir ticaret limanı olarak biliniyor. Yine ilçe merkezi yakınlarında bulunan İdropolis antik kentinin kalıntılarında yapılan araştırmalar, bölgenin denizcilik ve ticaret bakımından sahip olduğu önemi M.S. 3. yüzyıl ve sonrasında da koruduğunu gösteriyor. 12. yüzyılda Türk idaresine geçen ilçenin adı, yöre halkının 1910 yılında selden korunmak için ördüğü taş duvardan geliyor. 1900’lü yıllardan itibaren göçebe Yörüklerin yerleşim yerlerinden biri olan Kemer, 1986’da çıkarılan bir kanunla ilçe hâline geldi.

Kemer’in ekonomisi büyük ölçüde turizme dayanıyor desek yanlış olmaz. İlçe sınırları içinde bulunan antik kentler, doğal güzellikler ve turizm tesisleri, her yıl binlerce turisti buraya çekiyor. Turizm, ciddi bir istihdam kaynağı olduğu için bu faaliyetlere bağlı olarak bir nüfus artışı söz konusu. Tarım, turizmin canlanmaya başladığı 90’lı yıllara kadar ilçenin temel geçim kaynağıydı ve hâlâ ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahip. Nar yetiştiriciliği ve seracılık, bölgede yürütülen başlıca tarım faaliyetleri olarak biliniyor. Yaylalarda ve köylerde, küçükbaş hayvancılık ve mandıracılık yapılan alanlar da bulunuyor. Kemer, Akdeniz iklim bölgesinde olduğu için yılın sekiz ayı boyunca sıcak bir hava söz konusu. Kış aylarında da genellikle bol yağışlı bir hava hâkim. Bu yüzden, Kemer’i ziyaret etmek için en ideal zamanın mart-eylül arasındaki dönem olduğunu söyleyebiliriz.

Yeşil ve mavinin iç içe geçtiği bir yerde bulunan Yörük Parkı, mutlaka görmeniz gereken  yerlerden biri. Açıkhava folklor müzesi konseptine sahip olan bu parkın yakınında bir yat limanı bulunuyor. Khimaria’nın binlerce yıldır sönmeyen ateşini görmek için Çıralı Köyü sınırları içinde yer alan Yanartaş’ı ziyaret edebilirsiniz. Likya Yolu üzerinde yer alan Göynük Kanyonu da kampçılar ve doğa severler için mükemmel bir yer.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere, birçok şehirden Kemer’e doğrudan otobüs seferleri bulunuyor. Bununla birlikte, ilçenin 57 kilometre uzağındaki Antalya Havalimanı’nı tercih ederek hava yoluyla da kısa sürede ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Şehir içi ulaşım ise genellikle belediye otobüsleri ve minibüsler ile sağlanıyor. Araba kiralamak da koylara ve tarihi kentlere ulaşmak için iyi bir seçenek.