Adıyaman

Toros Dağları ile Fırat Nehri arasında yer alan Adıyaman, tarihi ve kültürel zenginliğiyle ön plana çıkan bir kent. Tarihin en eski yerleşim birimlerinden biri olmakla birlikte, Kommagene Krallığı’ndan Osmanlı dönemine kadar, tarih boyunca önemli bir kent olduğu biliniyor. UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınan ve dünyanın sekizinci harikası kabul edilen Nemrut Heykelleri de bu kentte bulunuyor. Yüzölçümü 167.921 olan Adıyaman, Güneydoğu Anadolu’nun en yoğun nüfusa sahip kentlerinden biri. Turizm, kentin gelir kaynakları arasında ilk sırada yer alıyor. Sanayi ve tarım da Adıyaman’ın başlıca gelir kaynakları arasında yer alıyor. 2017 yılı verilerine göre kentin nüfusu 301.589 olarak tespit edildi. Nüfusun %70’lik kısmı kent merkezlerinde yaşıyor. Adıyaman, zengin maden yatakları, sanayi ve ticaret alanındaki gelişmişliği sayesinde sürekli göç alan bir kent. Nüfusu yer yıl %3 ile 5 oranında artıyor.

Adıyaman, yalnızca bölgenin değil, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Arkeolojik kazılarda bulunan ilkel aletler (el baltaları, oklar, çakmak taşları) bölgedeki yerleşimin 40.000 yıl öncesine kadar dayandığını gösteriyor. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Adıyaman, ticaret yollarının birleştiği bir yerde bulunduğu için her zaman önemli bir merkez oldu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Heykelleri, şehrin Kommagene Krallığı’na ev sahipliği yaptığı dönemde inşa edildi. Tarih boyunca Hitit, Pers, Mitanni, Seleukos, Roma ve Bizans hakimiyeti altında olan kent, 1516 yılında Dulkadiroğulları Beyliği’ne bağlıyken Yavuz’un Mısır seferi sırasında Osmanlı topraklarına dâhil edildi. Tanzimat dönemine kadar Maraş sancağına bağlı kalan kent, Tanzimat’ta Malatya sancağına bağlandı ve 1954 yılında müstakil bir il ilan edilene kadar Malatya’nın ilçesi olarak kaldı.

Adıyaman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde nüfusu sürekli artan kentlerden biri olarak biliniyor. Şehirdeki iş imkânları, nüfusu ciddi oranda arttırıyor. Türkiye’deki en zengin petrol yataklarının burada bulunması, kenti sanayi ve ticaret açısından önemli bir yer hâline getirmekte. Türkiye’de çıkarılan ham petrolün %60’ı Adıyaman’da yer alan kuyulardan elde ediliyor. Doğalgaz da kentin başlıca kaynakları arasında yer alıyor. Ayrıca Adıyaman’ın maden kaynakları açısından zengin bir il olduğunu belirtmekte de fayda var. Kömür, çimento, mermer, manganez ve bakır madenleri, kentin ekonomisinde önemli bir yere sahip.

Nemrut Dağı, Arsemia Ören Yeri gibi önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapan Adıyaman, ülkenin turistik açıdan en önemli kentlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bunlarla birlikte, kentin oldukça zengin bir yemek kültürü var. Tarihi yapı, kent merkezlerinde oldukça iyi korunmuş ve bu durum şehre olan ilgiyi de arttırıyor.

Adıyaman’a tarifeli uçak seferleriyle Türkiye’nin her yerinden bir saat içinde ulaşım sağlamak mümkün. Karayolunu tercih edenler Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır ve Kahramanmaraş güzergâhlarını takip ederek ulaşabilirler. Şehir içi ulaşımda ise belediye otobüsleri ön plana çıkıyor. Havaalanından veya otobüs terminalinden bir Yamankart alarak şehir içindeki noktalara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.