Amman

Amman, Ürdün’ün en büyük şehri ve aynı zamanda başkentidir. Akdeniz ve Kudüs’ün doğusunda, Lut Gölü’nün ise kuzeydoğusunda bulunan şehir, deniz seviyesinden 773 metre yüksekte konumlanmıştır. Ürdün bayrağındaki yedi yıldızın temsil ettiği, yedi tepe üzerine kurulmuş bir şehir olan Amman, ülkenin siyasi, ticari ve kültürel merkezi konumundadır. Şehrin nüfusu 2015 verilerine göre 4,008 milyondur. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu Amman’da toplanmış durumdadır.

Amman ekonomisi büyük oranda turizme ve ticarete bağlıdır. Tekstil ve tütün ticaretinin önemli bir alanı kapladığı şehirde, un, gıda ve halı ticareti de yapılmaktadır. Ticaretin yanında Amman’ın, sahip olduğu fabrikalarla, bir sanayi merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında eğitimin de oldukça önemli bir yer kapladığı şehirde tam 14 üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerin en önemlisi ve en büyüğü Ürdün Üniversitesi’dir.

Şehirdeki en önemli tarihi yapı, Roma döneminden kalma Amman Kalesi’dir. Bunun dışında şehirde ”Roma Amfi Tiyatrosu, Kral Abdullah Camii, Yedi Uyuyan Mağarası, Al-Balad, Odeon Tiyatrosu, Roma Nymphaeum, Jabel Al Weibdeh, Herkül Tapınağı, Mşatta Sarayı’’ gibi görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Güvenli bir şehir olan Amman’da istediğiniz her saatte rahatça dolaşabilirsiniz. Şehirde dolaşırken toplu taşıma sisteminin çok da gelişmemiş olduğunu göreceksiniz. Bundan dolayı taksi kullanabilir veya özel araç kiralayabilirsiniz. Tercihiniz taksiden yana olacaksa, binmeden evvel mutlaka şoförle pazarlık yapmalısınız. Aksi takdirde kazıklanabilirsiniz.

Amman’da iklim, bölgelere göre Akdeniz iklimi ya da Çöl iklimi olarak değişiyor. Kuzey ve güney kesimlerde Akdeniz iklimi hakimken; kalan kısım tamamıyla çöl iklimi etkisi altındadır. Yaz aylarının çok sıcak olduğu Amman’a gitmek için en uygun zaman bahar ayları olacaktır: Eylül-Ekim ve Nisan-Mayıs. Çoğu havayolu şirketinin İstanbul’dan seferler düzenlediği Amman Kraliçe Aliye Havaalanı’na 1 saat 41 dakika süren bir yolculuk sonrası kolayca ulaşabilirsiniz. Amman seyahati için Türkiye vatandaşlarının vize zorunluluğu bulunmuyor!