Muskat

Muskat, Umman Sultanlığı’nın en büyük şehri ve aynı zamanda başkentidir. Arabistan Yarımadası’nın güneydoğu kıyılarında bulunan şehir, önemli bir liman merkezidir. Güneyden ve doğudan Hint Okyanusu’yla çevrelenmiş şehrin nüfusu, 2017 yılı verilerine göre 1,72 milyondur ve ülke nüfusunun neredeyse yarısı burada yaşamaktadır.

Şehir nüfusunun hemen hemen yarısını göçmenler oluşturmaktadır. Ülkesi için önemli bir eğitim, finans ve ticaret merkezi olan Muskat’ın temel geçim kaynağı inci ve balık ticaretidir. Bunun yanı sıra şehir için bir diğer önemli bir istihdam sağlayıcı ve gelir kaynağı petroldür.

Binbir gece masallarının kahramanı Sinbad’ın doğduğu yer olduğuna inanılan Muskat, 10 bin yıllık köklü bir tarihe sahiptir. Asıl önemi 15. yüzyılda Portekizlilerin işgalinden sonra anlaşılmış, denizcilik adına önemli bir merkez haline gelmiştir. Uğruna savaşlar verilen şehir iki kez Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir.

Zengin tarihi, Muskat’a birçok miras bırakmış ve şehri, günümüzde turistik açıdan görülmesi gereken bir yer haline getirmiştir. Ayrıca şehir, 1899 tarihinde büyük bir veba salgını yaşamıştır. Salgından kaçan halkın şehri terk etmesiyle, tabir-i caizse hayalet şehir haline gelen Muskat, zamanla bu yarasını da sarmış ve günümüzdeki konumuna ulaşmayı başarmıştır.