Asıl adıyla Umman Sultanlığı, Güneybatı Asya’da ve Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında konumlanmış bir ülkedir. Sınır komşuları, batıda Suudi Arabistan, güneybatıda Yemen, kuzeybatıda ise Birleşik Arap Emirlikleri’dir. Ülke ayrıca Hint Okyanusu ve Basra Körfeziyle çevrelenmiştir. %82’si çöllerden, kalan kısmı dağlık arazilerden oluşan 309,5 km’lik bir yüzölçümüne sahip olan ülkenin nüfusu 2017 yılı verilerine göre 4,636 milyondur.
Çoğunluğu Araplardan oluşan ülkede, Beluçlar, Güney Asyalılar ve Afrikalılar gibi göçmenler de yaşamaktadır. Arapçanın resmi dil kabul edildiği ülkede, İngilizce, Baluchi, Swahili gibi diller de konuşulmaktadır. Umman’da yönetim şekli monarşidir ve İslam, resmi din olarak kabul edilmiştir. Ülkenin başkenti ise Muskat’tır.
Volkanik patlamalar sonucunda oluşup şekillenmiş olan topraklarıyla Umman, ‘‘Ateşin Anası’’ olarak anılmaktadır. Sümer tabletlerinde adı geçen ülke, kökleri taş devrine kadar dayanan bir neredeyse 10 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Ülke, 7. yüzyılda İslamiyet’le tanışmış ve İslam’ın Hariciliğe bağlı İbadiyye mezhebini benimsemiştir. Günümüzde Ummanlı Müslümanların %75’i halen bu mezhebe bağlıdır. Ülke 18. yüzyıldan itibaren Said Hanedanlığı tarafından yönetilmektedir. Ülkenin şuan ki sultanı, 1970 yılında saray darbesiyle babasını tahttan indiren Kabus bin Said’dir.
Serbest piyasa ekonomisine bağlı olan Umman’da, en önemli gelir kaynağı petrol ve gazdır. Kişi başına düşen milli gelir ise ortalama 13 bin dolardır. Ülkeye yapılan yatırımlar sayesinde son yıllarda turizm sektörü iyi bir gelişme göstermiştir. Öyle ki 2012 yılında Umman’ın başkenti Muskat, Arap Turizminin başkenti seçilmiştir. Umman’da genel olarak kültür turizmi yaygındır diyebiliriz. Dolayısıyla şehirde ‘‘Royal Opera House Muscat, Sultan Kabus Büyük Cami, Bait Al Zubair Museum, Al Alam Kraliyet Sarayı, Bahla Fort’’ gibi görülmesi gereken birçok turistik nokta bulunuyor.