Lübnan

Lübnan, Doğu Akdeniz kıyısında bulunan Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Güneyinde İsrail, kuzeyinde ve doğusunda Suriye bulunmaktadır. Yönetim şekli cumhuriyet olan ülkenin nüfusu, 2017 verilerine göre 6,082 milyondur. Ülkede resmi dil Arapçadır. Bunun yanı sıra İngilizce ve Fransızca da kullanılıyor. Ülke halkı, yıllarca Fransız sömürgesi altında yaşaması hasebiyle Fransızcayı çok iyi biliyor.  Ayrıca ülkede yabancı dil eğitimi anaokulundan itibaren mecburi diyebiliriz ve dolayısıyla Lübnanlılar bu üç dili çok iyi konuşabiliyor.

Kelime olarak ‘‘beyaz dağ’’ anlamına gelen ve köklü bir tarihe sahip olan Lübnan, ilk olarak Fenike uygarlığına ev sahipliği yapmıştır. Süre gelen yıllarda birçok medeniyetin yaşadığı bölge, 400 yıl boyunca Osmanlı hükümdarlığı altında kalmıştır. Osmanlı’nın yıkılmasıyla Fransız mandası altına giren ülke, 1943’te sömürgeden kurtulup bağımsızlığını ilan etmiştir.

Başlangıçta dinlerin eşitliği esasıyla cumhuriyet çerçevesinde kurulan ülke, Birleşmiş Milletler’e de üye olmuş ve dinlerin eşitliği ilkesine dayanan bir politika geliştirmiştir. Lakin İsrail’in kurulmasıyla binlerce Filistinli Lübnan’a akın etmiş; bu durum ülkede Hristiyan, Şii ve Sünniler arasında bir iç savaşı tetiklemiştir. Savaş sonrası iki yüz binden fazla insan hayatını kaybetmiş, ülke harabeye dönmüştür. Günümüzde Lübnan yeniden ayağa kalkmak ve dünyaya ayak uydurabilmek adına uğraşmaya devam ediyor.