Kuveyt

Kuveyt, konum olarak Arap Yarımadası’nda Basra Körfezi kıyısında yer almaktadır. Güneyde Suudi Arabistan, kuzeyde ise Irakla komşudur. 17. 318 km’lik bir yüz ölçümüne sahip olan ülke Dünya’nın en küçük kıta ülkelerinden biridir ve 2017 verilerine göre nüfusu 4,137 milyondur. Nüfusun neredeyse üçte ikisi ülkeye çalışmak için gelen göçmenlerden oluşmaktadır. Dolayısıyla resmi dil Arapça olsa bile yaygın olarak kullanılan dil İngilizcedir.

Kuveyt kelime anlamı olarak Arapça ‘‘su kenarındaki kale’’ anlamına gelen akwat kelimesinden türemiştir. Köklü bir tarihe sahip olan ülkeye ilk yerleşim M.Ö 4. yüzyılda Antik Yunanlılar tarafından gerçekleştirilmiştir. 18. yüzyılda bölgeye Arap kabilelerinin yerleşmesi üzerine bugün ki Kuveyt’in ilk temelleri atılmış oldu ve bölge Kuveyt Şeyhliği olarak anılmaya başlandı. Süre gelen yıllarda birçok işgale ve istilaya uğrayan ülke yeniden yapılanmaya girdi ve bugün ki halini aldı.

Şuan sahip olduğu petrol rezervleriyle Dünya’da beşinci konumda olan ülke, gayri safi yurt içi hasılaya göre en zengin yedinci ülkedir. Ayrıca Dünya Bankası tarafından yüksek gelirli ülkelerden biri olarak sınıflandırılan Kuveyt’te kişi başına düşen milli gelir 20 bin – 50 bin dolar arasında değişmektedir. Ülkede kullanılan resmi para birimi ise Kuveyt dinarıdır.