Basra

Efsanevi Binbir Gece Masalları’nın kahramanı Sinbad’ın denize açıldığı liman şehri: Basra… Hamar Gölü’nün güneydoğu ucunda, Dicle ve Fırat nehirlerinin birleştim noktası olan Şatt’ül Arap’ın batısında bulunan Basra, Irak’ın ikinci büyük vilayetidir. Vilayetin merkezi olan –yine aynı isimle- Basra, ülkenin Arap Körfezi’ne açılan tek kapısıdır. Deniz yoluyla yapılan ithalat-ihracatın Basra’da bulunan Umm Kasr limanında gerçekleştirilmesi, şehri önemli bir liman kenti haline getirmiştir. Bunun yanı sıra zengin petrol kaynakları ve ileri seviyedeki hurma üretimine de sahip olan şehir, savaş ve işgallerden dolayı gerektiği kadar gelişememiştir.

Uzun yıllar boyunca iç ve dış etkenlerden dolayı birçok iç karışıklığa ve çatışmaya şahit olan şehir, oluşan tahribatlarla derin yaralar almış, büyük göçler vermiştir. Lakin günümüzde 3,6 milyondan fazla bir nüfusa sahiptir.

Basra, İslam Halifesi Hz. Ömer’in askeri üs olarak kurduğu bir şehirdir. Süre gelen yıllarda Osmanlı hâkimiyeti altına da giren şehir, zamanla, Uzak Doğu’ya yük taşıyan ticaret gemilerinin kalktığı tek liman haline gelir. 19.yüzyıl itibariyle petrol ihracatı için kullanılan liman, dünyanın birçok yerine petrol dağıtımını sağlayan yegâne limanlardan biri olur.

Çöl ikliminin etkisi altında olan kent, yıl boyu çok az miktarda yağış almaktadır. Basra’yı ziyaret etmek istiyorsanız, sizin için en uygun dönem, sonbahar ve kış ayları olacaktır. Basra’ya gidebilmeniz için öncelikle vize almanız gerekiyor. Sonrasında İstanbul’dan kalkan bir uçakla kolayca Basra’ya ulaşabilirsiniz.