Honolulu

Amerika’nın Hawaii eyaletinin başkenti olan Honolulu, Oahu Adası’nın güney kıyılarında yer almaktadır. Eyaletin en büyük şehri olan Honolulu’nun nüfusu 2016 yılı verilerine göre 351.792’dir. Çoğunluğu Japon, Çin ve Polinezyalılardan oluşan Hawaii nüfusunun %75’ine ev sahipliği yapan kent, hem batı hem de güneydeki en büyük ABD şehridir. Amerika’nın en güvenli ikinci şehri olan Honolulu, yaşanabilirlik açısından dünya şehirleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

İsim olarak ”Korunan Liman” veya ”Sakin Liman” anlamına gelen Honolulu, 1778 yılında İngiliz kaşif James Cook tarafından keşfedilmiştir. 1845’ten bu yana Hawaii Adaları’nın başkenti olan Honolulu, II. Dünya Savaşı sırasında, 7 Aralık 1941’de beklenmeyen bir şekilde bombalanan ABD’nin Pearl Harbor donanma üssünü içinde barındırması bakımından tarihi bir öneme sahiptir.

Waikiki, masmavi okyanusu, bembeyaz kumsallarıyla, deniz-kum-güneş üçlüsünün tadını çıkarmak isteyen tatilcilerin; plaj, sörf, su kayağı, dalış gibi su sporları meraklılarının uğrak noktasıdır.

Bu özel mekanların bazıları, ziyaretçilerden giriş ücreti talep ediyor; lakin siz, ilgili noktalardan edinebileceğiniz ”Go Oahu Card”larla tüm bu mekanlara %55’lik bir indirimle girebilirsiniz.

Birbirinden renkli festivallere, konserlere, lüks restoran ve otellere ev sahipliği yapan Honolulu’ya gitmişken ”somun masajı” yaptırmayı, bir Honolulu hatırası olan Hawaii gömleklerinden almayı, yerel Hawaii yemeklerinden tatmayı, Hula ve ateş dansçılarının gösterilerini izlemeyi sakın unutmayın!

Bunun dışında şehrin hareketli gece hayatına girip, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebileceğiniz havalı caz barlarda, publarda ve dans kulüplerinde tatilinizi daha hareketli bir hale getirebilirsiniz. Honolulu, tüm bu aktiviteler gerçekleştirebileceğiniz oldukça gelişmiş bir ulaşım ağına sahip! Şehir içinde rahatça kullanabileceğiniz taksi, uber, otobüs, özel araç gibi vasıtaların arasından en çok tercih edileni otobüsler oluyor.

Otobüsleri kullanmak için 2,5$ değerindeki tek kullanımlık biletlerden ya da yaklaşık 35$ maliyetinde olan sınırsız ulaşım kartlarından alabilir ve indirimlerden faydalanabilirsiniz.

Tropikal iklimin etkisi altında olan Honolulu’nun yıllık sıcaklık ortalaması 24,3 derecedir; yılın en sıcak ayı 26,2 dereceyle temmuz, en soğuk ayı ise 22,3 dereceyle ocaktır. Yıl boyu sıcaklıkların normal seviyelerde seyrettiği şehirde, yağmur oranının en yüksek olduğu ay ocak, en düşük olduğu ay ise hazirandır.

Şehri her mevsim ziyaret edebilirsiniz; lakin tatilinizi daha uygun fiyatlarla yapmak istiyorsanız, hem yoğunluğun az olduğu hem de birbirinden renkli birçok festivalin düzenlendiği nisan-haziran ve eylül-aralık ayları arasını tercih edebilirsiniz. Tabi bunun için yaklaşık 20-25 saatlik bir yolculuğu gözden çıkarmalısınız.

Zira, İstanbul’dan direkt uçuş düzenlenmeyen Honolulu Havaalanı’na ulaşabilmek için Kaliforniya, Los Angeles ve Houston gibi şehirlerden aktarma yapmanız gerekiyor. Havaalanından şehir merkezine, taksilerle 25-35$ karşılığında kolaylıkla ulaşabilirsiniz.