Hawaii

Hawaii, Amerika’nın 50.eyaleti olarak Büyük Okyanus’un kuzeyinde yer almaktadır. Okyanusun içinde, ana karadan 3.700 kilometre uzakta bulunan ve toplam 18 ana adadan oluşan Hawaii, bu özelliğiyle Amerika’nın tek ada eyaletidir.

Yüksek, volkanik dağlarıyla ünlü olan bu adaların en büyüğü yine aynı isimle Hawaii Adası(Büyük Ada); en ünlü adası ise muhteşem doğasıyla Oahu Adası’dır. Hawaii, 2018 yılı verilerine göre, yarısı Japon ve Asya kökenli gruplardan oluşan toplam 1,42 milyon insana ev sahipliği yapmaktadır.

Amerika’nın en kalabalık 13.eyaleti olan Hawaii’nin başkenti, Oahu Adası’ndaki şehirlerden biri olan Honolulu’dur. Hawaii ekonomisi, büyük oranda turizm ve tarım sektörüne bağlıdır. Dünyanın tüm ananas ihtiyacının üçte birini karşılayan eyalet, aynı zamanda ABD içinde kahve yetişen ve tropikal yağmur ormanlarına sahip olan tek yerdir.

Hawaii, İngiliz kaşif James Cook tarafından 1700’lü yıllarda keşfedilmiştir. Bölgeye göç ederek yerleşen ilk millet Polinezyalılar olmuştur. Bu tarihten itibaren Aloha Krallığı olarak yönetilmeye başlanan Hawaii’de, resmi dil olarak 12 harfli bir alfabeden oluşan Hawaii dili kullanılmıştır. Tarihi bir miras olan bu yerel dil, günümüzde hala varlığını korumaya devam etmektedir.

Hawaii, günümüzde halk tarafından, Aloha ülkesi veya Aloha eyaleti olarak anılmaya devam ediyor. Aşk ve sevgi anlamına gelen Aloha, halk arasında ”merhaba, hoşça kal ve sevgiler” anlamlarında da kullanılıyor.

Bir diğer adı ”Cennet” olan Hawaii, her yıl en az 9 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor. Turkuaz rengindeki okyanusu, berrak sahilleri, yemyeşil doğası, şelaleleri, tropikal ormanları ve volkanik oluşumlarıyla Hawaii gerçek anlamda bir turizm cenneti!

Eşsiz doğası ve tertemiz havasıyla bu eyaletin ortalama insan ömrü açısından Amerika’daki en sağlıklı eyalet olmasına şaşmamak lazım! Balayı turizmi denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Hawaii’de gezip, görülmesi gereken birçok harika yer ve yapılması gereken bir sürü eğlenceli aktivite bulunuyor.

Hawaii ”Diamond Head Krateri, Waikiki plajı, Makalawena Plajı, USS Arizona Anıtı, Kauapea Plajı, Mauna Kea Zirvesi ve Kauai’nin Hindu Manastırı” gibi gezip görülmesi gereken birçok turistik noktaya ev sahipliği yapıyor.

Oahu karmaşasından, Maui’nin romantizmine, Lanai ve Molokai’nin el değmemiş doğasına varıncaya kadar bir rüya gibi olan Hawaii Adaları’nda, sörf, doğa yürüyüşü, paraşütle atlama, helikopter turları, kürek sporları gibi eğlenceli aktivitelere mutlaka katılmalısınız. Son olarak, 35,5 km’lik Napali Sahili’ni keşfetmeyi ve okyanustaki dev balinaları seyretmeyi unutmayın!

Polinezyalıların yanı sıra Çin, Amerika, Filipinler, Kore ve Portekiz gibi ülkelerin mutfak kültürlerinden etkilenmiş olan Hawaii, Füzyon mutfağı denince akla ilk gelen yerlerden biridir. Hawaii’deyseniz muz, mango, Hindistan cevizi, erik, ananas ve guava gibi tropikal meyvelerden tatmalı; Daiquiri gibi Hawaii’ye özgü kokteyllerden mutlaka denemelisiniz.

Gece hayatı açısından da oldukça renkli bir çeşitliliğe sahip olan Hawaii, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlencenin tadını çıkarabileceğiniz gece kulüplerine, barlara, publara, kafelere, restoranlara ve aynı zamanda plajlarda düzenlenen birçok parti ve kutlamaya ev sahipliği yapıyor.

Tüm bunları yaparken ulaşım açısından hiçbir sorun yaşamayacağınızı garanti ediyoruz; zira Hawaii’nin oldukça gelişmiş bir ulaşım ağına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Şehir içinde rahatça kullanabileceğiniz taksi, uber, otobüs, özel araç veya bisiklet gibi vasıtaların arasından en çok tercih edileni otobüsler oluyor. Otobüsleri kullanmak için 2,5$ değerindeki tek kullanımlık biletlerden ya da yaklaşık 35$ maliyetinde olan sınırsız ulaşım kartlarından alabilirsiniz.

Okyanusun etkisiyle hem subtropikal hem de ılıman bir iklime sahip olan Hawaii’de, mayıs-ekim arası Kau(yaz) ve kasım-nisan arasında Hooilo (kış) olmak üzere iki mevsim görülmektedir. Sıcaklık yaz aylarında 29-32 derece arasında seyrederken, kış aylarında 26-28 derece arasında değişmektedir. Eyaletin yüksek kesimlerinde sıcaklık kimi zaman 15 derecelere kadar düşebilir. Gün içerisinde doğu ve batı yönünde esen rüzgarlarla gelen nemin etkisiyle kısa süreli yağmur geçişleri yaşanabilir.

Sonuç olarak, Hawaii’de her mevsimin seyahat için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Mamafih daha rahat ve sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız, nisan-mayıs, eylül-ekim ayları arasını tercih edebilirsiniz. Türkiye’den Hawaii’ye gidebilmek için ortalama 20-25 saat süren bir yolculuğa hazırlıklı olmanız gerekiyor.

İstanbul’dan Kaliforniya, Los Angeles veya Houston’a düzenlenen uçak seferlerine katılıp, oradan Hawaii’ye aktarma yapabilirsiniz. Honolulu Havaalanı’ndan şehir merkezine, taksilerle 25-35$ karşılığında kolaylıkla ulaşabilirsiniz.