Atlanta

Atlanta Gezi Rehberi

1- Atlanta Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Amerika Birleşik Devletleri’nin Georgia eyaletinin başkenti olan Atlanta, aynı zamanda en kalabalık şehridir. Ülke genelinde en büyük metropoller içinde 9. sırada olan Atlanta, 1837 yılında önemli demiryollarının kesiştiği yerde kurulmuştur.

Şehir; ticaret, finans, eğitim, sanat ve teknoloji alanında dünya üzerinde önemli bir yerdedir. Şehir gelişmişlik düzeyi ve olumlu yaşam şartları yanında Coca Cola, CNN ve Delta Airlines gibi dünyaca ünlü markalara da ev sahipliği yapmaktadır.

Kalabalık ve büyük bir şehir olması yoğun trafik sorununu da beraberinde getirmiştir. Şehirde geniş bir ulaşım ağı vardır, ancak çoğu zaman yeterli gelmemektedir.

2- Atlanta Nerededir?

ABD’nin Georgia eyaletinde yer alan Atlanta, ülkenin güneydoğusunda kalmaktadır. Apalaş Dağları yamacına kurulan şehir, Alabama ile komşudur.

3- Atlanta’ya Ne Zaman Gidilir?

Atlanta’da yaz ayları çok sıcak ve nemli geçerken, kışlar ise ılıktır. Bu nedenle her mevsim ziyaret edilebilir. Kışları ortalama sıcaklık 6 derecede seyreder, yazları ise 32 derecedir.

4- Atlanta Gezilecek Yerler

#1 Georgia Akvaryumu

Bir zamanlar dünyanın en büyük akvaryumuydu. Şimdi de pek hafife alınacak gibi değil. 500 türden toplam 100.000 canlıya ev sahipliği yapıyor. Akvaryum altı bölüme ayrılmış. Balık türleri de özelliklerine göre bu bölümlere dağıtılmış. Övgülerle anlatılan Georgia Akvaryumu ilk duraklarınız arasında olmalı.

#2 The Fox Theater

Karışık bir hikayesi vardır. 1929’da inşa edilen bina başlangıçta tapınak olarak düşünülüyordu. Daha sonra bir süre için film seti olarak kullanıldı. 1970’lerde film sektöründe kötü gidişat baş gösterince The Fox Theater’ın yıkılması gündeme geldi. Tarihi anıt olarak görülen yapının korunması için kampanyalar yapılmış ve olumlu sonuç alınmış.

Böylece The Fox Theater restorasyonlardan geçerek Atlanta’daki en iyi canlı eğlence mekânı oldu. Bir yandan film çekimleri de devam ediyor.

Devamı için; Atlanta’da Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 20 Yer

ABD’nin Georgia eyaletinin en büyük şehri olan Atlanta, aynı zamanda eyaletin başkentidir. İç Savaş sonrası kendini hızla toparlayan şehir, ulusal ticaret merkezi konumunda. Amerika Birleşik Devletleri gezisi için Atlanta en iyi seçimlerden biri olacaktır. Heyecan verici bir takım aktivite, turistik mekanlar, yerel yemekler, dönemine göre büyük festivaller sizleri bekliyor.

5- Atlanta Mutfağı

ABD’nin Georgia eyaletinin en büyük şehri olan Atlanta, gurmeleri hayran bırakan yemekleriyle misafirlerine tam bir lezzet şöleni sunuyor. Amerika için simgeleşmiş tatlar yanında farklı ülke lezzetlerini de deneyebileceğiniz şehirde, unutulmaz bir seyahat tamamlayabilirsiniz. Atlanta’daki sofralarda Avocado Tacos, Donut, Foie Gras ve Lobster Fried Rice gibi lezzetlerle karşılaşacaksınız. Şehirde uğrayabileceğiniz birkaç restoran önerisi:

Dahası için; Atlanta’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 9 Muhteşem Lezzet

6- Atlanta’da Alışveriş

Atlanta şehrinde bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun çok sayıda alışveriş merkezi, market ya da pazar bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra şehirde antika dükkanları, sanat galerileri, ve butikler de görebilirsiniz. Özellikle şehir merkezi, Buckhead, Midtown ve Little Five Points gibi bölgelerde rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz.

7- Atlanta Gece Hayatı

Atlanta güzel doğası ve yaşam şartları yanında gece hayatı açısından da mükemmel bir şehirdir. Şehir genelinde farklı tarzlara sahip çok sayıda gece kulübü, disko ve bar bulunuyor. Şehrin en eski ve en popüler kulüplerinden biri olarak bilinen Clermont Lounge, çok ziyaretçi alan eğlence merkezlerinden biridir. Bunun yanı sıra Bar Flatiron da özellikle genç kesimin akın ettiği bir gece kulübüdür. Atlanta’da eğlence günün ilk saatlerine kadar devam eder.

8- Atlanta Festivalleri

  • Atlanta Film Festivali (Mart)
  • Saint Patrick Günü Geçit Töreni (Mart)
  • Atlanta Dogwood Festivali (Nisan)
  • Atlanta Yemek ve Şarap Festivali (Mayıs)
  • Tarihi Oakland Müzik Festivali (Haziran)
  • Dondurma Festivali (Temmuz)
  • Latin Festivali (Ağustos)
  • Atlanta Yunan Festivali (Eylül)
  • Atlanta Pride Festivali (Ekim)
  • Cabbagetown Şımarıklık Festivali (Kasım)

9- Atlanta’da Nerede Kalınır?

Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan pek çok şehre göre lüks ve pahalı bir yer olan Atlanta’nın bu durumu konaklama seçeneklerine de yansımıştır. Ancak şehir merkezinden biraz uzaklaştıkça, her bütçeye uygun olabilecek nitelikte otel, apart ya da motel bulmak mümkün. Bunun yanı sıra kış aylarında da şehre ziyaretin azalması nedeniyle uygun fiyatlı konaklama seçenekleri artmaktadır. Atlanta’da değerlendirilebilecek birkaç otel önerisi:

10- Atlanta’da Şehir İçi Ulaşım

Atlanta halkı ulaşım için genellikle özel araçlarını ya da yürüyüş seçeneğini tercih ediyor. Ancak bunun yanında toplu taşıma araçları da oldukça kullanışlı ve rahat bir şekilde hizmet veriyor. Şehirde tren ya da otobüs kullanarak seyahat edebilirsiniz. Bu araçlarda kart kullanabildiğiniz gibi nakit para da geçmektedir.

11- Saat Farkı

Atlanta ile Türkiye arasında 8 saatlik bir zaman farkı bulunmaktadır. Türkiye’de saat, sabah sularında 08.00’i gösterirken Atlanta’da saat 00.00’dır.

12- Para Birimi

Atlanta’da ABD’nin yerel para birimi olan Amerikan Doları kullanılmaktadır. 1 TL yaklaşık olarak 0,19 Amerikan Dolarına eşittir.

13- Konsolosluklar

T.C. Atlanta Fahri Başkonsolosluğu

Chairperson, The American Turkish Friendship Council

1266 West Paces Ferry Rd. NW Suite 257 Atlanta, GA 30327

Telefon: +1 (404) 848-9600

Faks: +1 (404) 848 9600

e-Posta: mdiamond@honturkishconsulga.org

14- Resmî Tatiller

  • Yılbaşı Tatili (2 Ocak)
  • Martin Luther King Jr. Günü (6 Ocak)
  • Başkan Günü (20 Şubat)
  • Anma Günü (29 Mayıs)
  • ABD Bağımsızlık Günü (4 Temmuz)
  • İşçi Bayramı (4 Eylül)
  • Colombus Günü (9 Ekim)
  • Şükran Günü (23 Kasım)
  • Noel (25 Aralık)

15- Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Atlanta’ya seyahat edebilmeleri vize almaları gerekiyor. Bunun için eyaletin bağlı olduğu ülke olan ABD’nin prosedürlerini belirlediği aşamalar tamamlanmalıdır. Bu prosedürler kapsamında Türkiye vatandaşları için herhangi bir pasaport ayrımı bulunmuyor. ABD konsoloslukları, vize işlemlerini son derece disiplinli bir şekilde yürütüyor ve her başvuruyu eşit şekilde değerlendiriyor. Vize başvurusunda özetle izlemeniz gerek yol şu şekilde açıklanabilir:

  • Belirlenen prosedürleri tamamlayıp başvuruda bulunmadan önce Amerika vize türünü belirlemeniz gerekiyor.
  • Turizm veya eğitim amaçlı seyahatler için seçilmesi gereken tür Amerika Göçmen Olmayan Vize olacaktır. Bu vize türü de kendi arasında dallara ayrılmaktadır.
  • B-1/B-2 Turistik, F1/F2 Öğrenci Vizeleri ve J1/J2 Değişim Programı Vizeleri gibi dallardan kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.
  • Size verilen formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurduktan sonra başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
  • Bunun yanında sizden istenen belgeleri de tamamlamanız gerekmektedir.