Rio De Janeiro

Brezilya’nın Sao Paulo’dan sonra ikinci büyük şehri Rio de Janeiro, ülkenin en renkli şehirlerinden biri aynı zamanda. 16 milyon nüfuslu kent, 1300 kilometre karelik bir toprak parçası üzerine kuruludur. Brezilyaya 140 yıl boyunca başkentlik yapan Rio de Janeiro bu unvanını 1960 yılında Brasilia şehrine bırakmıştır. Bir dönem sonrada kardeş şehirler listesine İstanbul’u da dahil etmiştir. Bundan çok eski zamanlarda Portekiz’e de başkentlik yapan şehir “Muhteşem Şehir” olarak anılmaktadır. 2012 yılında Unesco Dünya Mirasları Listesi’ne alınan Rio de Janeiro’da yer alan 38 metre yüksekliğindeki “Kurtarıcı İsa Heykeli”, dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilmektedir.

Dünyanın en büyük açık hava eğlencesi olarak gösterilen Rio Karnavalı, kentin 1723 yılından beri devam eden gelenekselleşmiş etkinliğidir. Tüm dünya tarafından merakla izlenen karnavala, 200’den fazla dans okulu katılmaktadır. Okullar Sambadrom tribünün önünden geçerek 1.5 kilometrelik yolu 2 saatte dans ederek tamamlarlar. Tüm dünya karnavalı televizyonlardan takip eder. Şehrin adını duyuran etkinliklerden bir diğeri ise 2012 Dünya Gençlik Kongresi ve tüm dünyanın merakla izlediği 2016 Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasıdır. Kentte yaşayan erkeklerin %20’sinin eşcinsel olduğunu ve Rio de Janeiro’nun 50 kilometre uzunluğundaki muhteşem plajında denize çıplak girilebildiğinin de bilgisini verelim.

Brezilya’nın güneydoğusunda yer alan Rio de Janeiro , bağlı olduğu eyaletin başkentidir. Güneyinde Atlantik okyanusu, doğusunda ise Guanabara Körfezi yer almaktadır.

Rio seyahatinizi hava sıcaklıklarına göre planlamayı düşünüyorsanız, kentte yıl boyunca hava sıcaklığının 20 derecenin altına inmediğini belirtelim. Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği havanın normal değerlerde seyrettiği dönem ise Aralık-Mart arasındaki zaman dilimi. Şubat ayında ise dünyaca ünlü “Rio Karnavalı” heyecanını yaşayabilirsiniz. Samba cenneti, bu dönemde çok fazla turist ağırladığı için otel fiyatları da biraz artmaktadır.

Karnaval ve festival zamanı bana göre değil yaz tatili yapak istiyorum diyenler için de Eylül-Şubat arasındaki dönem oldukça uygun. Kentin kış ayları ise Mart- Ağustos dönemine denk gelmektedir. Amazon Bölgesi’ni ziyaret etmek istiyor kendinizi macera dolu bir tatile hazır hissediyorsanız Nisan ve Mayıs ayları en uygun zaman …

Rio’nun en huzurlu kenti Zona Sul’da pek çok alışveriş merkezi ve alışveriş caddesi yer almaktadır. Her zevkten insanın alışveriş yapabileceği semtte, şık ve pahalı butikler de yer alır. Otantik giyimden tutunda mücevher, el sanatları ve pek çok müzik aletini satın alabileceğiniz kentte, alışveriş ihtiyacınıza yanıt bulacağınızı belirtelim.

Rio’da samba partileriyle dolu eğlenceli saatler geçirmek isterseniz, her gece saat 22:00’dan sonra dışarı çıkın deriz. Rio de Janeiro’da gece hayatı denince akla elbette ki sokak partileri geliyor. Gece kulübü ve canlı müzik yapan barlarda var elbette. Alkolü mekanlarda pahalı ücretlere satın almak yerine mekana geçmeden önce sokak satıcılarından alkol satın alarak gece eğlencenizi daha ekonomik hale getirebilir hem de sokak eğlencesini kaçırmamış olabilirsiniz.

Kentte barlar 18:00 ve 02:00 saatleri arasında açıkken gece kulüpleri 23:00 ‘da açılır ve sabahın ilk ışıklarına kadar hizmet verir. Eğlencenin dur durak bilmediği kentin en canlı bölgeleri arasında başta Lapa, Zona Sul Bölgesi ve Arcos de Teles Bölgesi gelmektedir. Spor odaklı eğlenceden keyif alanlar için ise kaykaycıların, hokkabazların ve pop-up tiyatro göstericilerinin vazgeçilmez eğlence noktası Praça Sao Salvador bölgesi gelmektedir.

Rio’da gitmek istediğiniz yere kolaylıkla ulaşabileceğiniz geniş bir ulaşım ağı bulunur. Otobüsler, frescao ismindeki lüks otobüsler, metro, minibüsler ve tren bu konuda gezginlerin külfetini azaltıcı niteliktedir.

Ancak yine de gece vakitlerinde dışarı çıkmak isterseniz taksi kullanmanızı tavsiye ederiz. Havalimanından şehir merkezine gitmek için ise 3.40 Brezilya reali karşılığında 24 saat çalışan şehir otobüslerini kullanabilirsiniz.

Güney Yarım kürede yer alan Brezilya, oldukça geniş sınırlara sahip olması sebebiyle ülkenin bir bölgesinden diğer bölgesine saat farklılıklarını gözlemlemek mümkün. Ülkede üç farklı saat dilimi var: UTC-04 (Amazon Saat Dilimi), UTC-03 (Brazilya Saat Dilimi) ve UTC-02 (Fernando de Noronha Saat Dilimi).

Türkiye saati ile başkent Brasilia saati arasında 5 saat fark vardır. Brasilia – Federal Bölge saati, Türkiye saatinden 5 saat geridedir. Rio de Janeiro’nun para birimi Brezilya Real’idir. ” 1 Brezilya Reali = 1. 46 Türk Lirası” dır.

90 günü geçmeyen seyahatlerde Brezilya seyahatiniz için vize zorunluluğu bulunmamaktadır. 2004 yılından itibari ile TC vatandaşlarına vize uygulaması kaldırılmıştır. Daha uzun süreli ve eğitim amaçlı seyahatler için Brezilya Ankara Büyükelçiliği ile iletişime geçiniz.