Debrecen’de Ne Yenir? Ne İçilir? | Debrecen’den 12 Tat

Daha önce ziyaretçilerimiz için Debrecen gezilecek yerler yazısı hazırlamış ve şehrin görülmesi gereken yerleri hakkında detaylı bilgileri ve fotoğrafları paylaşmıştık. Bunun üzerin de bir Debrecen’de ne yenir? Ne içilir? listesi hazırlar isek burayı ziyaret etmek isteyenler için kapsamlı bir rehber olmayı başaracağımızı düşündük. Öyleyse sizi Debrecen yemek kültürü ile baş başa bırakalım…

Debrecen’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Debrecen mutfağı içinde Türk damak tadına uygun çok çeşitli yemekler bulunuyor. Bunun yanı sıra dünya mutfağından seçkiler de sizleri bekliyor. Bu da bu şehri hem klasik lezzetlerden vazgeçemeyenler için hem de yeni lezzet heyecanları arayanlar için muhteşem bir destinasyon yapıyor.

Acı ve alkol Debrecen yemek kültürü hakkında bilmeniz gereken önemli noktalar. Şehirde yaşayanlar özellikle bu ikisini çok sevmekte ve bolca tüketmektedir. Başta patates olmak üzere sebzeler ve hamur işleri ise Debrecen yemekleri için olmazsa olmaz unsurlardan.

Debrecen mutfağı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için şehirde bir de festival düzenleniyor. Adı ise: “Debrecen Zamat Festival“. Bu festivalde Debrecen’in ve Macaristan’ın önemli lezzetlerini deneme ve yerli halk ile kaynaşma fırsatı yakalayabiliyorsunuz. Festival 2018 yılında eylül ayında gerçekleştirilmişti. 2019 yılında da muhtemelen benzer bir tarih aralığında gerçekleştirilecektir.

1. Gulaş

Gulaş
Gulaş

Balkanların geneline hakim en önemli lezzetlerin başında kuşkusuz bu çorba geliyor. Bir tür et güveç olan gulaş içinde et ve çeşitli sebzeler birlikte pişiriliyor ve ortaya lezzetli bir ana öğün çıkıyor. Bu lezzet bizce Debrecen’de denemeden dönülmemesi gereken öncelikli tatlardan biri.

2. Palaçinka

Palaçinka
Palaçinka

Çeşitli ülkelerin mutfağında da yapılan bu krep tarzı yiyeceğin birçokları tarafından en iyisinin Macaristan mutfağı içinde yapıldığı belirtilmektedir. Çeşitli marmelatlarda, pudra şekeriyle, çikolatayla ve pek çok farklı malzemeyle tatlandırılan palaçinka herkesin sevebileceği ve favorisine ekleyebileceği düzeyde bir tat.

3. Palinka

Palinka
Palinka, Macaristan’ın geleneksel içeceklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Macaristan’ın ünlü ve bir o kadar sert içkisi olan palinka alkol seven gezginler için denenmesi gereken içkilerden biri. Alkol oranı ise %48. Çeşitli meyvelerle hazırlanan palinka ülkenin geleneksel içkileri arasında bulunuyor ve önemli törenlerde de tüketiliyor.

4. Makarna

makarna
Geleneksel bir lezzet: Makarna

Debrecen sınırları içinde makarna belki de en çok tüketilen yemeklerin başında gelmektedir. Bu nedenle “Debrecen’de ne yenir? Ne içilir?” diye internette yaptığınız araştırmalarda en çok “makarna” cevabı ile karşılaşacaksınız. Türkler de makarnayı çok sevdiğine göre bir Türk için Debrecen yeme içme konusunda pek sorun yaşanmayacak bir şehir. Ne de olsa birçok Türk, öğrencilik hayatını tamamlamayı makarnaya borçlu 🙂

5. Pörkölt

Pörkölt
Pörkölt

İsminden de anlaşılacağı üzere Debrecen’in bu önemli yemeği domuz etinden yapılıyor. Sotelenmiş domuz eti pilav ve çeşitli garnitürlerle birlikte sunuluyor. Yerli halk bu lezzeti çok seviyor.

6. Paprikas

Paprikas
Paprikas

Debrecen’de yemeklerin en özeli diye nitelendirebileceğimiz paprikas tavuk etinin başta biber ve patates olmak üzere doğaçlama olarak farklı sebzelerle pişirilmesiyle hazırlanıyor. Sos içinde pişirilen paprikas önemli Debrecen lezzetleri arasında bulunuyor.

7. Halászlé

Halászlé
Halászlé

Balığın da sevildiği şehirde bir tür balık çorbası olan “Halászlé” tercih edilebilecek lezzetler arasında bulunuyor. Çoğu Avrupa ülkesinde renksiz olarak hazırlanan balık çorbası Debrecen’de ise tıpkı bir güveç gibi salçalı ve kırmızı renkli olarak hazırlanmaktadır.

8. Kahve Aşkı

coffee debrecen
Debrecen’de her yerde leziz kahveler sizi bekliyor.

Kahveye duyulan tutkuluğu bağa Debrecen sokaklarında da rast geleceksiniz. Bütün restoranlarda ve cafelerde baş içecek kesinlikle kahve oluyor ve şehirde çok lezzetli kahvelerin tadını çıkarabiliyorsunuz.

9. Şarap

şarap debrecen
Debrecen Mutfağı

Debrecen tam bir şarap şehridir. Öyle ki şehirde her yıl yaz mevsiminde şarap festivali düzenleniyor ve insanlar Debrecen’de üretilen eşsiz aromaya sahip şarapların tadına bakma fırsatını yakalıyor.

10. Pizza

Pizza
Pizza

Yöresel lezzetleri deneyip artık biraz da dünya genelinde bilinen tatları tatmak isterseniz Debrecen’de ne yenir? sorusu için cevap olarak kesinlikle pizzayı listenize dahil edebilirsiniz. Şehirde en az İtalyanlar kadar başarılı bir şekilde pizza yapan mekanları keşfedip bu güzel fast food tarzı yemeğin tadını çıkarabilirsiniz.

11. Kolbasz

Kolbasz
Kolbasz

Domuz eti ve çeşitli baharatlarla hazırlanan Macar usulü sosis Debrecen’de bolca tüketiliyor. Tabi ki domuz eti ile hazırlanıyor olması Müslüman ziyaretçiler için sıkıntı; ancak gayrimüslim ziyaretçileri bu lezzeti denemeyi ihmal etmemeli.

12. Hajdúsági Torma

yaban turpu debrecen
Yaban Turpu Debrecen mutfağında çok kullanılıyor

Bir tür yaban turpu olan bu sebzenin hem yeşil yaprakları hem de kendisi Debrecen mutfağı için önemli bir unsur. Özel olarak yetiştirilen bu yaban turpları ekim aylarında yaygın olarak hasat edilmekte ve tüketilmektedir.

Pek çok cafeye ve restorana ev sahipliği yapan Macaristan’ın ikinci büyük şehri Debrecen yeme içme konusunda çok fazla şey vadeden şehirlerden biri. Biz de mümkün olduğunca şehre özgü lezzetleri “Debrecen’de ne yenir? Ne içilir?” listemiz içinde sizlere tanıtmak istedik. Sizin de şehrin yemek kültürü hakkında düşünceleriniz varsa bize yorum kısmından yazabilir ve daha geniş bir rehber oluşturmamız noktasında bize katkı sunabilirsiniz 😉

Yorum yapın

Bizi Takip Edin