Siros

Yaklaşık 20 bin nüfuslu Siros, tüm Kiklad adaları arasında en büyük nüfusa sahip ada olmasıyla öne çıkıyor. Toplamda 84 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Siros Adası’nın en turistik yerleşim yeri olan Ano Syros kasabası, esas olarak ticaret, tarım, hayvancılık, arıcılık, turizm ve ticari denizcilik alanlarında faaliyet gösteren toplam 1.700 nüfusa sahiptir. Adanın başkenti, aynı zamanda Kikladların idari merkezi olan Ermoupolis yaklaşık 1000 dönümlük bir alanı kaplamakla birlikte 13.000 nüfusa sahiptir.

Adanın en bilindik köyleri Galissas, Chroussa, Poseidonia, Vari ve Foinikas’tır. Poseidonia, 19. yüzyılda inşa edilen görkemli konaklarla, Yunanistan’ın ilk kentsel sınıfını oluşturan zengin tüccarların yazlıklarının ev sahibi olarak dikkat çekiyor. Kiklad adası grubunun en merkezi bölgesi olan Siros Adası, kuzeyde Tinos ve Andros, doğuda Mykonos ve Delos, güneydoğuda Paros, Naxos ve Amorgos, güneyde Sikinos, Folegandros, Ios ve Santorini, ve güneybatıda ise Serifos, Sifnos ve Milos ile sınırlarını paylaşıyor.

Muhteşem mimarileri ile adeta göz kamaştıran Ermoupolis, Siros’un başkenti olmakla birlikte otantik ve geleneksel Yunan köylerine ev sahipliği yapmasıyla da öne çıkıyor. Çok sayıda plajın da boy gösterdiği Ermoupolis’de dilediğinizce deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarabilirsiniz. Ticaret ve bilgi tanrısı Hermes’in adını taşıyan Ermoupolis, kelime olarak tam anlamıyla “Hermes şehri” anlamına geliyor. Bugün Ermoupolis, mermer döşeli caddeleri, görkemli kamu meydanları, etkileyici kiliseleri ve neo Klasik ve Venedik mimari tarzlarının etkilediği eşsiz mimarileri, eski konak evleriyle, Batı özelliklerinin bir karışımını içeren güzel bir kasabadır.

1821 devriminin ardından Siros, zaman içinde mülteciler için bir cennet haline geldi ve kısa bir sürede Ermoupolis, aktif bir ekonomik ve kültürel yaşamı ile ülkenin en önemli limanlarından birine dönüştü. St. George Katolik Katedrali’nin hakim olduğu Ano Syros’un bir özelliği tipik Kiklad etkileri ile birlikte ortaçağ mimarisidir. Evler birbiri üstüne yakın inşa edilmiş ve korsanlara ve MS 1200 civarında tehdit eden diğer düşmanlara karşı koruyucu bir kale oluşturan kayalık yamaçlarla çevrilidir. Bugün beyaz badanalı basamaklar ve kemerler, ahşap kapılar ve balkonlar ile bağlanmış dar dolambaçlı sokakların yanı sıra, birçok küçük avlu, Ano Syros’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerden tam not almayı başarıyor. Piatsa, çok sayıda taverna, dükkan, küçük galeri, vb. İle Ano Syros’un “ticaret merkezi”dir.

Pire’den feribotla yaklaşık 4 saat uzaklıktaki ada, Rafina, Tinos, Mikonos, Paros, Naxos, Ios, Santorini ve diğer Kiklad adaları ile bağlantılı olduğu için ulaşımınızı sağlamak hiç de zor olmayacaktır. Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında olan Yunanistan’ın Siros Adası’na gitmek için bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alma zorunluluğu bulunurken, siyah, gri ve yeşil pasaport sahiplerinin herhangi bir vize başvurusunda bulunmalarına gerek yoktur.