Santorini

Her yıl yüz binlerce turistin gerek iş gerekse gezi veya balayı tatili için tercih ettiği Santorini, Yunanistan’ın en popüler yerlerinden biri ve dünyanın en muhteşem manzaralarını sunan yerleri arasında bulunuyor. 32 kilometrekarelik bir su havzasının ortasında bulunan volkanın krateri olan ünlü su altı kaldelasını keşfetmek için Santorini’yi ziyaret edenler, havzanın etrafında 150 ila 300 metre yüksekliğindeki kayalıklara tek kelimeyle hayran kalıyor.

Kikladların en güzel geleneksel yerleşim yerlerinden biri olan Santorini, beyaz badanalı ve özgün Kiklad mimarisini yansıtan evleri ile dünya çapında ün yapmış bir ada.

Beyaz Kiklad evlerinin ve mavi boyalı pencerelerin canlı renkleri, denizden yükselen siyah volkanik kayalara karşı çarpıcı bir tezat oluşturuyor. Santorini sınırları içerisinde yer alan Fira, Firostefani, Immerovigli ve Oia kasabaları da dahil olmak üzere adada gezmedik yer bırakmamak için seyahatinizi en az 5-6 gün şeklinde ayarlamanızı öneriyoruz.

Adının Santa Irini’den geldiği ada esasında resmi olarak Thera olarak adlandırılıyor. Kiklad adalarının güneyinde, Ios ile Anafi arasında, Pire’den 130 deniz mili ve Girit’ten 70 deniz mili uzaklıkta bulunan Santorini, toplamda 96 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

Tam tamına 69 kilometrelik bir sahil şeridine ev sahipliği yapan Santorini’nin kış aylarında yaklaşık 6500-7000 kişilik bir nüfusu varken, yaz aylarında bu rakam 11.000’e kadar yükseliyor. Antik çağlarda, Santorini’nin şekli daireseldi ve bu nedenle Yunancada “dairesel” anlamına gelen Strongili olarak da adlandırılıyordu. Volkanın patlaması adanın merkezini tahrip ederek batmasına ve bugünün kalderasını yaratmasına yol açtı.

Volkanın ilk patlaması M.Ö. 1500 yıllarında meydana geldi ve büyük Minoslu Girit medeniyetinin yıkılmasından sorumlu olduğu söyleniyor. Son patlama 1956’da gerçekleşti, ancak volkan bugüne kadar aktif kaldı. Bazıları Santorini’nin yıkılmasının efsanevi Atlantis’le ilgili olabileceğine inanıyor.

Nisan ayından ağustos ayına kadar Santorini’de hava aydınlık ve güneşli olmakla birlikte eylül ve sonrasında, hava biraz daha bulutludur. Yağışlar ise çok nadir görülür. Nem seviyesinin inanılmaz yüksek olduğu adadan Girit’i net bir şekilde görebileceğiniz günler ise çok nadir olur. Santorini adasının en ünlü plajları Perissa, Kamari, Monolithos ve Kızıl Plaj’dır. Kamari, Perissa ve Monolithos plajları siyah kum ve masmavi sulara sahiptir.

Adanın doğu tarafında ve en turistik bölgelerinde bulunurlar. Bu bölgeler birçok otel, taverna, kafe, bar ve sahil barını da ziyaretçilerine sunuyor. Akrotiri yakınındaki Kızıl Plaj daha sessiz bir bölgede yer alsa da bu durum adanın en ünlü plajı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Özellikle Aegean Havayolları’nın uçuş seferleri ile Avrupa’nın pek çok noktasından aktarmalı veya aktarmasız olarak Santorini’ye ulaşmanız mümkün. Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi olduğu için bordo pasaport sahibi her Türk vatandaşının Schengen vizesi alması gerekiyor. Tabi, yeşil, siyah ve gri pasaport sahiplerinin herhangi bir vize başvurusunda bulunmasına gerek yok.