Kavala

Yunanistan’ın Kavala bölgesinin başkenti olan Kavala, Selanik’e 165 km uzaklıktaki Strymonian koyunda yer alıyor. Birçok bölgesini yürüyerek keşfedebileceğiniz Kavala, Cavalla veya Cavalle olarak da adlandırılıyor. Eski Panagia bölgesinin dar sokakları ilk başta biraz labirent gibi görünebilir, ancak Kastro’yu ziyaret edip Kavala’yı yukarıdan gördükten sonra Kavala’nın ne kadar düz ayak bir şehir olduğuna şahit olacaksınız.

Kavala, eski zamanlardan beri önemli bir liman kenti olmuştur ve M.Ö. 6. yüzyılda Paros adasındaki göçmenler tarafından kurulmuştur. Farklı zamanlarda, hem Birinci hem de İkinci Dünya Savaşları sırasında Bulgarlar da dahil olmak üzere, Franklar, Türkler, Venedikliler, Normanlar ve diğerleri tarafından işgal edildi. 1371’den 1912’ye kadar burada oldukları için Türk işgali en büyük etkiye sahipti ve günümüzde bile tarihi yapıların birçoğunda Türk ve Osmanlı mimari etkilerini görebilirsiniz. Limanın doğu ucundaki kale ve görkemli duvarları esas olarak 10. ve 16. yüzyıllarda inşa edilmiştir. Geceleri ışıklandırıldığında etkileyici bir manzara sunan kalenin duvarlarının içinde Panagia olarak bilinen şehir alanı bulunur.

Eski adı Neapolis olan Kavala, Bizans döneminde de Christoupolis olarak biliniyordu. Makedonya bölgesindeki kuzeydoğu Yunanistan’ın Kavala eyaletinin başkenti olan şehir, Egnatia Odos otoyolunun hemen güneyinde yer alıyor. Kavala Körfezi’nin kuzeyinden batıdan doğuya uzanan 667 metre yüksekliğindeki Simvolo Dağı esasında Rodop Dağları’nın bir parçasıdır. 50 binin üzerinde nüfusu olan Kavala, Atina’nın 680 km güneybatısında; Selanik’in 165 km batısında, Philippi’nin 17 km kuzeyinde ve Drama’nın 36 km kuzeyinde konumlanıyor.

Kuzey Yunanistan’ın geri kalanında olduğu gibi Kavala’nın genelinde de tipik Akdeniz ikliminin etkileri görülüyor. Ilıman ve yağışlı kışlar, sıcak ve kurak yazların görüldüğü şehirde aralık ve şubat arası sıcaklıklar 3-19 santigrat derece, yaz aylarında da 303-5 derece arasında seyrediyor. Mayıs ve eylül ayları arasında hava genellikle ılık ve güneşli olmasına rağmen, yaz aylarında bile yağmur ve gök gürültülü fırtınalar yaygındır.

Kavala Limanı ve çevresi, şehrin hem yeme içme hem de eğlence kültürünü deneyimlemek için en ideal yer. Sayısız balık restoranı ve tavernanın sıralandığı limandan Panagia bölgesine kadar yürüyüş yapabilirsiniz. Limanın en ucunda, Philippi de dahil olmak üzere yakındaki antik alanlardan bulunan eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi yer alıyor. En iyi sergilerden bazıları Avdira’dan geliyor ve bunlar arasında enfes bir yunus mozaiği ve boyasının hayatta kalması için alışılmadık bir dev lahit bulunuyor.

Şehir merkezinin sadece 30 km güneydoğusunda yer alan Kavala Uluslararası Havalimanı’na Türkiye, Avrupa ve Yunanistan’ın diğer şehirlerinden aktarmalı veya aktarmasız olarak hava yolu ile ulaşmanız mümkün. Ayrıca şehir merkezinin 45 km güneydoğusundaki Keramoti Limanı varışlı feribot seferlerini de değerlendirebilirsiniz. Avrupa Birliği üyeleri arasında olan Yunanistan’ın Kavala şehrine seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesine sahip olmaları gerekiyor. Tabi gri, yeşil ve siyah pasaport sahiplerinin herhangi bir vize başvurusunda bulunması gerekmiyor.