Sivastopol

Kırım Yarımadası’nın güneybatı kesiminde, muhteşem bir doğal liman oluşturan uzun, dar Akhtiarskaya Körfezi’nin güney kıyısında, Kırım’da bulunan Sivastopol (Sevastopol, Sevastopil, Sebastopol, Sebastopil), yaklaşık 430 bin nüfusa sahiptir.

Sivastopol’ün şu anki durumu Ukrayna ile Rusya arasında tartışılmaktadır. Fiili olarak, bütün Kırım Rusya tarafından kontrol edilir. Dolayısı ile Sivastopol için tamamıyla Rusya’ya bağlı olduğu söylenebilir. Tarihi mirası oldukça ilginç olan Sivastopol, Apostle Andrey’in kusursuz ortodoksluk öğretilerinin ve Kiril alfabesi Cyril ve Mephody’nin yaratıcılarının geleneklerinin yeri olarak öne çıkıyor.

988’de Kievli prens Volodymyr’ın Hristiyanlığa dönüştürüldüğü antik Chersonese topraklarında kurulan Sivastopol’ün batısında, antik Yunan Chersonesus kolonisinin (MÖ 421’de kurulmuş) kalıntıları bulunur. Chersonesus, Pontus Krallığı, Kırım Boğazı, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. 988 veya 989’da, Kiev Prensi Vladimir şehri ele geçirdi ve orada vaftiz edildi. Daha sonra, şehir Trebizond İmparatorluğu’na geçti. 1783’te Rusya, Kırım’ı ele geçirdi ve bir deniz üssü ve Sevastopol adlı bir kale inşa etmeye başladı.

Genelinde subtropikal eklimin etkilerinin görüldüğü Sivastopol’de çok sayıda kum ve çakıl taşlı plaj da bulunuyor. Yaklaşık1 800 tarihi eser ve anıtı sınırları içerisinde barındıran bu kadim şehre gidecek olursanız, ilk fırsatta dünyaca ünlü Chersonese Taurica Kırım Savaşı Anıtı’nı (1854-1855) görmenizi öneriyoruz.

Drevnaya Sokağı’ndaki St. Vladimir Katedrali, Kırım’ın “Chersonese” arkeoloji müzesi topraklarında bulunan en büyük katedrali olma unvanına sahip. 1924’te katedral kapatıldı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkıldı. 2001 yılında, restorasyondan sonra kilise yeniden açıldı. Bizans tarzında inşa edilen ve Suvorov Caddesi’nde yer alan Aziz Vladimir (Admiralty) Katedrali ise 1991 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. 1905 yılında inşa edilen Şefaat Katedrali (The Intercession Cathedral), 1992 yılından bu yana hizmet veriyor.

1869’da Sivastopol savunma gazileri (1854-1855) girişimi üzerine kurulan Karadeniz Filosu Tarihi Müzesi’nin yedi salonu, 18. ve 20. yüzyıllar arasında Karadeniz Filosunun tarihine ayrılmıştır. Kurulduğu günden bugüne 30 binden fazla serginin açıldığı müzede savaş gemisi modelleri, komutanların kişisel eşyaları, deniz tabancaları, çapalar vb. görmeniz mümkün. Lenin Caddesi’nde yer alan müzenin ziyaret saatleri ise pazartesi ve salı hariç 10.00 – 17.30.

Müze kompleksinin Güney Körfezi’ne bakan bir tepe üzerin bulunan Sivastopol Savunma Panoraması 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş. Buraya gelirseniz, 6 Haziran 1855’te Sivastopol fırtınasını gösteren 1600 metrekarelik devasa tabloyu yakından görebilirsiniz. Bu tarihi ve arkeoloji müzesi, Eski ve Orta Çağ Chersonese kasabasının kazı alanında yaratılmış. Mozaikli bazilika kalıntıları ve 5-10. yüzyıllardaki sütunlara tek kelimeyle hayran kalacaksınız. Günümüzde antik tiyatro sahnesinde çeşitli tiyatro festivalleri düzenleniyor.

Resmi dilin Rusça ve resmi para biriminin de Rus Rublesi olduğu Sivastopol, Avrupa, Ukrayna ve Rusya’nın diğer şehirleri üzerinden hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz bir kent. Bordo pasaport sahibi her Türk vatandaşının Rusya vizesi almak koşulu ile Sivastopol kentine seyahat etmesi mümkün.