Rivne

Ustia Nehri üzerinde yer alan ve Rivne oblast idari merkezi olarak varlığını sürdüren Rivne şehri 2013 sayımına göre 250 bini geçkin bir nüfusa sahip. Galiçya-Volhynia Prensliği’ndeki bir kalenin etrafındaki yerleşimden gelişen Rivne’den Polonya Prensi Leszek Czarny ile Litvanyalı asil Vitenas arasında yapılan bir savaşın yeri olarak ilk kez 1282 yılında tarihi belgelerde bahsedilmiştir. 14. yüzyılın ikinci yarısında Litvanya Büyük Dükalığı’nın bir parçası olan kentte o yüzyılın sonuna kadar Magdeburg yasası uygulandı.

Kiev-Volodymyr-Volynskyi ticaret yolundaki elverişli konumu nedeniyle şehir bir ticaret merkezi olarak zenginleşti. 1518-1621’de Ostrozky prenslerine aitti ve Lublin Birliği ile (1569) Rivne, Polonya-Litvanya Birliği’nin bir parçası oldu. 1793’te Polonya’nın bölünmesi ile Rusya tarafından ilhak edildi ve Volhynia gubernia ilçesinin merkezi yapıldı (1797’den sonrası). 19. yüzyılın sonlarına doğru Rivne, küçük ticaret kasabasından, Odesa-Varşova (1873), Lviv-Zdolbuniv-Rivne ve Rivne-Lunynets-Vilnius-Saint Petersburg hatlarında büyük bir demiryolu kavşağına dönüştü.

1917–19’da şehir zaman zaman Ukrayna Ulusal Cumhuriyeti hükümeti tarafından kontrol edildi. 1921’de Riga Antlaşması ile Polonya’ya verildi. Rivne, 1939’da Sovyet Ordusu tarafından işgal edildi ve yeni bir oblast’ın merkezi olarak kuruldu. 1941’de Almanlar tarafından ele geçirildi ve Reichskommissariat Ukrayna’nın idari merkezine çevrildi.

1950’lerden bu yana Rivne endüstriyel bir merkez olarak hızla gelişmiştir. Başlıca endüstrileri: makine imalatı (traktör montajları, yüksek güçlü ekipman), metal işleme endüstrisi, inşaat malzemeleri endüstrisi, inşaat endüstrisi, hafif sanayi (keten üretimi) ve gıda işleme (et paketleme, meyve konservesi ve şekerleme).

Ukrayna’daki neredeyse her destinasyon gibi, Rivne’nin de göz alıcı birkaç altın kubbesi var. Tarihi 300 yıl öncesine dayanan Svyato-Voskresensky (Kutsal Diriliş) Katedrali, şehir merkezinde göz kamaştıran kubbesi ile sizleri bekliyor olacak. 1731 yılında inşa edilen bu katedral, o zamandan veri şehrin simgesi olarak her sene yüzlerce yerli – yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Rivne’nin en çok ziyaretçi çeken yapılarından bir diğeri olan ve 2001 yılında inşa edilen Pokrovsky Katedrali ise Ukrayna’nın en yüksek katedrallerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Şehrin ana meydanı olan Independence Square kesinlikle en az yarım günün ayrılması gereken bir bölge. Burası tüm büyük şehir etkinlikleri, toplantılar, kutlamalar ve konserler için en çok tercih edilen yer. Meşhur Shevchenko anıtını çevreleyen bu büyük meydanı gezdikten sonra 2006 yılında inşa edilen görkemli Maria Rivnenska Anıtı’nı görmeye gidebilirsiniz.

Resmi dilin Ukraynaca ve resmi para biriminin de Ukrayna Grivnası olduğu Rivne, Avrupa ve Ukrayna’nın diğer şehirleri üzerinden hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz bir kent. Pasaporta sahip olup olmadığı fark etmeksizin her Türk vatandaşının çipli kimliği ile Ukrayna’nın Rivne şehrine seyahat etmesi mümkün.