Lugansk

Lugansk veya Luhansk, Ukrayna’nın doğusunda, Lugan Nehri üzerinde mükemmel bir konuma sahip, eşsiz bir kent. Nisan 2014’ten beri şehir, kendi ilan ettiği Lugansk Halk Cumhuriyeti tarafından kontrol ediliyor. Bugün, Lugansk bölgesinin gerçek idari merkezi ise Severodonetsk. 2016 sayımlarına göre 440 binin üzerinde nüfusu bulunan kent toplamda 269 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

1795 yılında, II. Catherine, Rusya İmparatorluğu’nun güneyinde bir demir döküm fabrikası kurma kararı verdi. Lugan Nehri vadisinde inşa edilen bu fabrikanın çok yakınında yerleşim başladı. Lugansky adı verilen bu yerleşim yerin elverişli konumu, 19. yüzyılın başlarında ticaretin büyük ölçüde gelişmesini sağladı. 70’lerin ortalarında demir yolu inşa edildi ve 1882’de de Lugansk kasabası kuruldu. 20. yüzyılın başlarında, büyük bir sanayi merkezi haline gelen Lugansk’ta 16 fabrika, 6 Ortodoks kilisesi, bir sinagog, bir Polonya Roma Katolik kilisesi ve bir Lutheran kilisesi vardı. İlk kilise 1761’de Kamennye Brody’de inşa edildi (bir ahşap Petropavlovskaya kilisesi); 1792-1795’te taş bir kilise ile değiştirildi. Bu, bugüne kadar korunan tek kilise olma özelliğini taşıyor. 1926’da Lugansk nüfusu yaklaşık 77.000; 1956’da ise 250.000’in üzerindeydi.

Büyük dizel-lokomotif eserlerin hakim olduğu ağır mühendislik, yerel sanayinin önemli bir dalıdır. Lugansk’ta çelik borular, kömür madenciliği ekipmanları, motorlu taşıtlar için yedek parçalar ve hassas aletler de üretiliyor. Ukrayna’nın en doğu bölgesel merkezi olan kasabanın genelinde step ikliminin etkileri görülüyor. Yazlar genellikle sıcak (temmuzda ortalama sıcaklık 23.3 santigrat derece) geçer. Ocak ayında görülen ortalama sıcaklıklar -3.7 santigrat derece oluyor.

Donbass’daki en eski müzelerden biri olan ve antik çağlardan günümüze; bölgenin tarihine ışık tutan 7 ayrı sergiyi bünyesinde barındıran Yerel Tarih Müzesi’nde Birinci Dünya Savaşı zamanından kalma İngiliz tankı ve silah görebilirsiniz. 1980 yılında Kliment Voroshilov Müzesi olarak kurulan ve sonradan Lugansk Tarihi Müzesi adını alan bu bina esasen 19. yüzyılda kentin gelişimi için ziyarete açılmış. 1920 yılında açılan Sanat Müzesi ise kentteki en eski caddelerden birinde (Pochtovaya Caddesi) yer almakla birlikte 16. – 20. yüzyıllara ait İtalyan, Fransız, Flaman ve Hollandalı sanatçıların resimleri, heykeller, dekoratif sanatlar ve uygulamalı sanatlar gibi pek çok esere ev sahipliği yapıyor.

Resmi dilin Ukraynaca ve resmi para biriminin de Ukrayna Grivnası olduğu Lugansk, Avrupa’nın ve Ukrayna’nın diğer şehirleri üzerinden hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz bir kent. Şehir merkezinin sadece 20 km güneyinde konumlanan Lugansk Uluslararası Havalimanı’na vardıktan sonra toplu taşıma araçlarını kullanarak ya da araç kiralama, taksi veya transfer hizmetlerinden faydalanarak şehre varabilirsiniz. Pasaporta sahip olup olmadığı fark etmeksizin her Türk vatandaşının çipli kimliği ile Ukrayna’nın Lugansk şehrine seyahat etmesi mümkün.