Kazan

Rusya’ya bağlı özer cumhuriyet Tataristan’ın başkenti olan Kazan, yaklaşık 300 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 2002 yapılan son nüfus sayımına göre 1 milyon 100 bini aşkın kişinin ikamet ettiği şehirde 7 belediye bulunuyor. Kazanka, Volga ve Kazan nehirlerinin kesiştiği yerde bulunan Kazan, Rusya’nın 8. büyük şehri olma özelliği taşıyor.

Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda taş, tunç ve demir çağlarına ait kalıntılara rastlanmış. Çıkarılan bu kalıntılar ışığında bölgede yerleşimin eski çağlara dayandığı düşünülüyor. 3. yüzyıldan sonra Türk devletlerinin egemenliğine giren şehir, 16. yüzyılda Hristiyanların eline geçmiş ve 19. yüzyılın ortalarına kadar da hakimiyetleri devam etmiş. Rus topraklarına katılmasıyla birlikte Çarlık Rusya rejimi, Müslümanların şehri terk etmeleri adına emir yayınlamış. Böylece Hristiyan ve Müslüman nüfus arasında büyük bir ayrışma yaşanmış.

Ilıman iklim kuşağına sahip Kazan, yıllık ortalama 533 mm yağış alıyor. Yılın en sıcak ayı olan temmuzda hava 20 santigrat derece dolaylarında seyrediyor. Ocak ayında ise soğuklar kendini hissettiriyor. Ortalama sıcaklık -13 santigrat dereceye düşüyor. Gece hayatı denildiğinde ise Kazan, diğer Tataristan kentlerine göre daha renkli ve eğlenceli. Genç nüfusun fazla olmasından kaynaklı olarak her türden eğlence mekanına rastlayabilirsiniz. Kentte bulunan en popüler eğlence mekanları arasında; Ibiza Tapas Bar, KVMPUS Bar, Coyote Ugly ve Karaoke Bliss No:1 bulunuyor.

Hristiyan ve Müslüman toplulukların bir arada yaşamasından kaynaklı kültürel çeşitlilik açısından oldukça zengin olan Kazan’da ilk durak noktası Kazan Kremlin. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan yapının içerisinde camiden katedrale, sergiden müzeye pek çok mekan bulunuyor. Üstelik içerisinde 12. yüzyıldan kalma eserlere de rastlayabilirsiniz. 17. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş olan Süyümbike Kulesi adını, Tataristan’da milli kahraman olarak görülen Tatar yönetici Süyümbike’den alıyor. ‘Kazan’ın İncisi’ olarak gösterilen Kul Şerif Cami ise diğer bir tarihi yapı. Kazan Kremlin içerisinde konumlanan cami 16. yüzyılda inşa edilmiş. Cami, 1552’de korkunç İvan’ın saldırısıyla yerle bir edilir. Camiden kalanlar ise St. Basil Katedrali’ne götürülür. 1996’da ise cami tekrar inşa edilerek ibadete açılmış.

Türkiye’den Kazan’a gitmek isteyen yolcular, uçakla Kazan Uluslararası Havalimanı’na gelebilirler. İstanbul’dan direkt, diğer bazı şehirlerden de Kazan’a aktarmalı uçuşlar düzenleniyor. Havalimanı’na geldikten sonra otobüsler aracılığıyla 25 kilometre mesafede bulunan kent merkezine ulaşabilirsiniz.  Şehir içi ulaşımda en çok kullanılan toplu taşıma araçları otobüs, metro, tren ve tramvay. Demir yolları açısından bir hayli gelişmiş olan Kazan’da taksi de yolcular için iyi bir alternatif oluşturuyor.

Başkent Kazan, Tataristan’a bağlı olduğu, Tataristan’ın da Rusya’ya bağlı özerk bir cumhuriyet konumunda bulunduğu için Rusya’ya gitmek için uygulanan vize prosedürlere Kazan’a giderken de aynen geçerli. Gri ve yeşil pasaport sahipleri 30 gün boyunca vizesiz Kazan’a seyahat edebiliyorlar. Diplomatik pasaport sahiplerinde bu süre 90 gün olurken, bordo pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyor.