1990 yılında bağımsızlığını ilan eden Tataristan henüz tanınmadığı için halen Rusya’ya bağlı bir özerk cumhuriyet olarak kabul ediliyor. Petrol ve maden yatakları açısından zengin olan ülke, yaklaşık 68 bin kilometrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor. Volga Federal Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Tataristan, yapılan son nüfus sayımına göre yaklaşık 4 milyon insana ev sahipliği yapıyor.
Tataristan toprakları üzerinde yaşadığı bilinen ilk topluluk Volga Bulgarları. 700 yılında yaşamış olan bu topluluk ticaretle uğraşıyormuş. 13. yüzyılda ise Moğollar tarafından ele geçirilen bölge Volga Tatarları adıyla bilinir olmuş ve Kıpçak Türkleri ile karışmış. 16. yüzyılda ise Rus saldırılarına maruz kalan topraklar üzerinde bulunan tüm ibadethaneler yıkılıp yerlerine katedraller inşa edilmiş. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığını ilan eden Tataristan, diğer devletlerce tanınmadığı için 1994’te Rusya ile bir anlaşma imzalamış ve özerk cumhuriyet konumuna gelmiş.
Ilıman kuşaklı karasal iklime sahip olan Tataristan’da yılda ortalama 554 mm yağış düşüyor. Bölgede yaşanan en sıcak ay Temmuz ayı ve ortalama sıcaklık 25 santigrat dereceye dayanıyor. Ocak ayında ise hava sıcaklığı -10 santigrat dereceye kadar düşebiliyor. Avrupa ülkelerine nazaran daha sakin bir gece hayatına sahip olsa da nitekim herkesin mutlaka eğlenebileceği en az bir mekan hizmet veriyor. Tataristan tatilinizi hangi şehirde geçirdiğiniz de gece hayatının ne kadar hızlı aktığıyla orantılı oluyor.
Tataristan’ın en büyük kültürel mirası ibadethaneleri. Bölgede geçmiş zamandan günümüze kadar ulaşmayı başarmış çok sayıda katedral ve cami bulunuyor. Bu katedral ve camiler arasında; Mercani Cami, Nurulla Cami, Soltan Camii, Aziz Peter ve Paul Katedrali ve Tüm Dinlerin Tapınağı’nı ziyaret edebilirsiniz. Tüm Dinlerin Tapınağı, her inanıştan insana kapıların açan, içerisinde cami, kilise ve sinagog başta olmak üzere çok sayıda dini yapı bulunan bir mekan. Tüm bunlara ek olarak ülkenin başarılı peyzaj örneklerinden Park Tysyacheletiya’da yürüyüşe çıkabilirsiniz. Başkent Kazan’da konumlanan ve 1991’de Merkez Lenin Müzesi adıyla kurulan Ulusal Kültür Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Müze içerisinde pek çok sergi ve galeri ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca yıl boyunca sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
Tataristan’a yolculuk yapmak isteyenler Kazan Uluslararası Havalimanı’nı kullanabilirler. İstanbul’dan direkt, Türkiye’nin belli başlı şehirlerinden de aktarmalı olarak uçak seferleri düzenlenen havalimanı kent merkezine 25 kilometre mesafede yer alıyor. Şehre inmek için de havalimanından hareket eden otobüsleri kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda kullanabileceğiniz otobüsler, minibüsler ve taksiler bulunuyor.
Tataristan halen Rus toprakları içerisinde kabul edildiği için vize uygulamasında Rusya’da kullanılan kriterler baz alınıyor. Gri ve yeşil pasaportlular 30 gün boyunca vizesiz giriş yapabilirken, borda pasaportluların vize almaları gerekiyor. Diplomatik pasaport sahipleri de Tataristan’a vize almadan girerek 90 gün boyunca bölgede ikamet edebilirler.