Maribor

Deniz seviyesinden 266 metre yükseklikte yer alan Maribor, Slovenya’da 5 ortak kenti harekete geçiren iddialı bir bölgesel proje ile (Murska Sobota, Ptuj, Slovenj Gradec, Novo mesto ve Velenje) 2008 yılında prestijli bir Avrupa Kültür Başkenti unvanını kazandı. Doğu Slovenya’nın özelliklerini keşfetmek isteyenler için harika bir başlangıç noktası olan Maribor, kayak pistleri, doğa yürüyüşü ve dağ parkurları, Alpine’leri ile ünlenen bir şehir haline geldi. Slovenya’nın en doğusundaki yeşil tepelerde uzun zamandır hayalini kurduğunuz doğa tatilini yapma fırsatını kaçırmayın.

Meşhur Drava Nehri üzerinde eşsiz bir konuma sahip olan Maribor’un yıllardan beri dokusunun değişmediği Old Town, yani Eski Kent’i ve pastoral havası tek kelimeyle keşfedilmeye değer. Pyramid tepesi ve Maribor Pohorje’nin eşsiz manzaralarına şahit olmak için nehir kenarında keyifli bir gezinti yapabilirsiniz. Genelinde nemli kıta ikliminin etkilerinin görüldüğü Maribor’a gitmek için en uygun dönem ılık havanın hakim olduğu yaz ayları. En sıcak ay temmuz olduğu için seyahatinizi ağustos veya eylül ayına denk getirmek isteyebilirsiniz.

Sloven mutfağına özgü farklı lezzetlerin tadına bakabileceğiniz Maribor yeme içme mekanlarının (en ünlüleri, Rozmarin, Pri Florjanu, Malca, Ancora, Toti Rotovz) menülerinde en çok ön plana çıkanlar, mantı benzeri strukljt ve bir tür tatlı olan potica. Alışveriş konusunda gerçekten de Slovenya’nın en popüler yerleşim yerlerinden biri olan Maribor’da envaiçeşit ürünü bir arada bulabileceğiniz alışveriş noktalarının başında Bauhaus, Obi, BauMax, Tus, Europark, Mercator, Merkur ve Rutar geliyor. Ayrıca her sene haziran ayında gerçekleşen Lent Festivali ve eylül ayında düzenlenen Old Vine Festivali sayesinde Maribor seyahatinizi daha keyifli ve eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz. Maribor gece hayatının nabzını tutmak isteyenler, yönünü Cajnica Cajek, Fuego, Satchmo Jazz Klub veya Kavarna Astoria’ya çevirebilir.

Şehir merkezinin sadece 10 km güneyinde konumlanan Maribor Edvard Rusjan Havalimanı, Ljubljana Havalimanı’ndan sonra Slovenya’nın tek uluslararası havalimanı olma özelliğini taşıyor. Türkiye’den direkt uçuş bulunmasa da Ljubljana üzerinden aktarmalı uçuşlarla kolaylıkla Maribor’a ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra başkent Ljubljana’dan tren veya otobüsle de Maribor’a varmanız mümkün. Şehir içi ulaşımda genellikle otobüslerin tercih edildiği Maribor, nüyük bir yüzölçümüne sahip olmadığı için bisikletle ya da yürüyerek pek çok noktasını keşfetme fırsatı bulabilirsiniz.

Resmi para biriminin Euro, resmi dilinin ise Slovence olduğu Maribor ile Türkiye arasında saat farkı bulunmuyor. Slovenya’nın Mraibor kentini ziyaret etmek isteyen bordo pasaport (umuma mahsus) sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekirken, yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinin herhangi bir vize başvurusunda bulunması gerekmiyor.