Ljubljana

Slovenya’nın başkenti, ülkenin merkezinde, Alpler ve Adriyatik Denizi’ne yaklaşık bir saat uzaklıkta olan Ljubljana, 54.000’i öğrenci olmak üzere 300.000 kişilik nüfusu ile canlı, endüstriyel, ticari, idari ve kültürel bir merkezdir. Kafeleri, restoranları, mağazaları ve galerileriyle, Ljubljana Nehri’nin kıyısındaki pitoresk Eski Kent, giderek daha popüler bir turistik mekan haline geliyor.

Ljubljana, ilk olarak 1144’ten itibaren yazılı kaynaklarda bahsedilmekte olup, 13. yüzyılda başlayan ve Carniola eyaletinin başkenti olduğu tarihi yükselişi olarak nitelendirilir. Sloven ulusunu tanıma hareketi Orta Çağ’da başladı. Ljubljana’nın gelişimi, Roma dönemine dayanıyor ve Ljubljana’nın o dönemdeki adı Emona idi. Emona Hunlar tarafından tahrip edildikten sonra, Slavlar gelmiş ve şu andaki kale tepesinin altında Ljubljana (Laibach olarak bilinen) adında bir kasaba kurmuşlar.

Şehrin en simgesel yapılarından biri olan Ljubljana Kalesi, toplamda 375 metre yüksekliği ile tüm kenti panoramik olarak izleme imkanı tanıyor. Füniküler aracılığı ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz kalenin inşa tarihi ise 11. yüzyıla kadar uzanıyor. Köprüler diyarı olan Ljubljana’da mutlaka görmeniz gereken yapıların başında Tromostovje (Üçlü Köprü) ve Zmajski Most (Ejderha Köprüsü) geliyor. Preseren Meydanı’nı Eski Kent’e bağlayan ve Ljubljana Nehri üzerinde yer alan Üçlü Köprü, şüphesiz Ljubljana seyahatinizin en unutulmaz durağı olacak. Şehrin bir diğer dikkat çeken noktası olan Tivoli Parkı’ndaki gölet, Cekin ve Podturn malikaneleri, Çağdaş Slovenya Tarihi Müzesi de kesinlikle görülmeye değer.

Ljubljana’da alışveriş yapmak isteyenlerin ilk uğradığı yerler genellikle City Park, BTC City, Covered Market, Stari Trg ve Mestni sokakları ve Moja Cokolada oluyor. Sloven gece hayatının nabzını tutmak içinse yönünüzü Patrick’s Irish Pub, Dvorni Bar, Party In Ljubljana, Pub Crawl Ljubljana, Brooklyn Ljubljana, Pub Bled, Klub Cirkus, Metelkova Mesto ve Top Six Club’a çevirmeniz yeterli olacaktır. İtalyan, Alman, Avusturya, Türk, Orta Doğu ve Hint lezzetlerinden esinlenen Sloven mutfağının deneyimlemek isterseniz, başlangıcı bu yörenin geleneksel yemeği olan mantı benzeri Struklji ile yapabilirsiniz.

Şehir merkezine sadece 26 km mesafede konumlanan Ljubljana – Brnik Letalisce Havalimanı’na Türkiye’den hiç aktarma yapmadan 2 saat gibi bir sürede ulaşmanız mümkün. Daha uygun fiyatlı ulaşım alternatifleri için aktarma noktanızı Avrupa’nın diğer şehirleri olarak belirlemenizde fayda var. Resmi para biriminin Euro ve resmi dilinin de Slovence olduğu Ljubljana’da mutlaka katılmanızı önerdiğimiz etkinlikler; Ljubljana Festivali (3 Temmuz – 4 Eylül), Drugba Godba Müzik Festivali (Mayıs), Ljubljana Jazz Festivali (Haziran), Ljubljana Klasik Müzik ve Performans Sanatları Festivali (Haziran), Ljubljana Maratonu (Ekim) ve Ljubljana Uluslararası Film Festivali (Kasım).

Ljubljana’ya seyahat etmek isteyen tüm bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması şart koşuluyor. Eğer ki siyah, gri ve yeşil pasaporttan birine sahipseniz, herhangi bir vize başvurusunda bulunmadan Slovenya’nın başkenti Ljubljana’yı ziyaret edebilirsiniz.